یکشنبه, 02ام دی

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی یادمان بافت تاریخی اصفهان باید با احتیاط ورق زده شود

یادمان

بافت تاریخی اصفهان باید با احتیاط ورق زده شود

 

 

 برگرفته از خبرگزاری دانشجویان ایران


یک مدرس دانشگاه اعتقاد دارد: بافت تاریخی ـ فرهنگی اصفهان مانند نسخه‌ی نفیس تاریخی است که باید با احتیاط ورق زده شود و هرگونه‌ بی‌احتیاطی در آن، به از دست رفتن فرصت مطالعات آینده برای باستان‌شناسان، متخصصان امور شهری و معماران منجر می‌شود.


حسن کریمیان در گفت‌وگو با خبرنگار بخش میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، ادامه داد: فقط با یک نگاه به سابقه‌ی فعالیت‌های باستان‌شناسی در بافت تاریخی شهر اصفهان می‌توان دریافت که این بافت دقیقا مانند یک کتاب تاریخی، لایه‌هایی دارد که به‌صورت صفحاتی روی هم چیده شده‌اند. در این شرایط، روشن است که وسعت، شدت و شکل دخالت‌های انجام‌شده‌ی اخیر در چنین بافت ارزشمندی به هیچ‌وجه توجیه‌پذیر نیست.


او میدان عتیق اصفهان را یکی از محوطه‌های ارزشمند فرهنگی دانست که دوره‌های مختلف سکونتی و فرهنگی دارد و اظهار کرد: کاوش‌های انجام‌شده در این محوطه، وجود آثار باستانی را حتا در عمق پنج متری از سطح خیابان به اثبات می‌رساد.


این باستان‌شناس با اشاره به انتشار مقاله‌ی خود با عنوان «گاه‌نگاری بافت کهن شهر تاریخی اصفهان به استناد کاوش محدوده‌ی میدان عتیق» در مجله‌ی دانشگاه تهران، بیان کرد: با ملاحظه‌ی این سوابق، دخالت‌های انجام‌شده در میدان عتیق در مقیاسی است که احساس می‌شود، افرادی که به خاک‌برداری در میدان عتیق اقدام کرده‌اند، فضایی مملو از آثار تاریخی و متراکم از تحولات فرهنگی را با بیابانی غیرمسکونی اشتباه گرفته‌اند.


وی ادامه داد: وقتی اثر یا بافتی در فهرست آثار جهانی ثبت می‌شود، به این معناست که همه‌ی فضاهای معماری و محوطه‌ای که این مجموعه را شکل داده و حتا محیط اطراف آن، باید تحت شرایط و ضوابط حفاظتی خاصی قرار گیرد. با این نگاه، پیام‌های واصله از عملکرد متصدیان شهر اصفهان درباره‌ی بافت تاریخی آن، متناسب با شأن فرهنگی این شهر به‌نظر نمی‌رسد.


وی گفت: با جمع‌بندی حوادثی که در ارتباط با بافت ارزشمند تاریخی اصفهان رخ داده است و می‌دهد، به‌نظر می‌رسد، ضرورت دارد، مسؤولان شهر اصفهان پیش از استمرار پروژه‌های عمرانی که به‌نحوی با بافت فرهنگی شهر مرتبط می‌شود، یک‌بار دیگر، آن پروژه‌ها را با حضور صاحب‌نظران دانشگاهی بررسی کنند. آن‌گاه پس از اطمینان از به مصلحت بودن اجرا، آن‌ها را عملیاتی کنند.


این مدرس دانشگاه تأکید کرد: باید عملیات در این محوطه متوقف شود. عملیاتی که این‌گونه به اجرا درآید، هر قدم آن ضرر است. زمان برای ادامه دادن عملیات وجود دارد، ولی برای جبران خسارت آن، زمانی نیست.


کریمیان گفت:‌ این بحث فقط شامل استان اصفهان نمی‌شود، بلکه برای کاوش‌های باستان‌شناسی که در هر محوطه‌ای مطرح می‌شود، فرصت کندن آن محوطه وجود دارد، ولی اگر بی‌رویه حفاری و به محوطه آسیبی وارد شود، راه برگشتی نیست.


وی با اشاره به استثنایی بودن شهر تاریخی اصفهان، اضافه کرد: می‌توان گفت، انجام پروژه‌های عمرانی در بافتی مانند بافت تاریخی اصفهان شئوناتی دارد و باید با حفظ آن شئونات، اگر قرار به انجام کاری است، آن کار انجام شود.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه