تخت جمشید به خاطر نوروز ساخته شد
- ميراث معنوي
- نمایش از دوشنبه, 30 فروردين 1389 05:51
- بازدید: 6128
مردمشناس و رئیس پیشین پژوهشکده مردم شناسی سازمان میراث فرهنگی مهمترین رابطه نوروز با بناها و محوطهها تاریخی را وجود تخت جمشید عنوان کرد.
به گزارش میراث آریا(chtn)محمد میرشکرائی که به مناسبت روز بزرگداشت بناها و محوطههای تاریخی، در مرکز هنر پژوهی نقش جهان سخن میگفت افزود: تخت جمشید بزرگترین، مهمترین و مقدسترین مکان مربوط به نوروز بوده که به مناسبت نوروز ایجاد شده است.
مردمشناس وی در ادامه خاطرنشان کرد: نوروز در فرهنگ سرزمین ایران دورههای پیش از اسلام و اسلامی دارای شرایط، عناوین و حوادث متعلق به نوروز است که تمامی این موارد جنبه تقدس دارد.
وی با بیان اینکه همزمان با ایجاد تخت جمشید در گستره فرهنگ هخامنشی بزرگ آن روز، نمونههای الگوی کوچک دیگری از بناها به مناسبت نوروز ساخته شدند افزود: به عنوان مثال در ارگ بخارا هر ساله در نوروز یک خروس قربانی میکردند.
میرشکرائی با اشاره به تحقیقهای جامع انجام شده در مورد برجهای ایران ازجمله برج رادکان بیان داشت: جشن نوروز، مهرگان و جشنهای دیگر از طریق نور هدایت شده از داخل دریچههای این برج تشخیص داده میشدند البته این برج همانند تخت جمشید برای نوروز ساخته نشده است.
وی در مورد ارتباط میراث کشاورزی با نوروز گفت: به لحاظ بنیادی،تمامی اسطورههای مربوط به بنیاد نوروز، در حوزه جنوب غرب و حوزه شرق ایران مربوط به مرگ و باززنده شدن خدای گیاهان(نماد کشاورزی)است که هنوز نیز عناصر باقیمانده این اسطورهها را در گوشه و کنار ایران میبینیم.
به گفته این مقام مسئول؛ اگرچه این اسطورهها به صورت کهن، اسطوره نیستند که با حکومت در پیوند باشند اما در باورهای عامه مردم استقرار پیدا کردهاند.
وی با اشاره به آئینهای بارانخواهی که سالها در شمار آئینهای مربوط به مقدم نوروز و در برخی نقاط پس از نوروز اجرا میشوند اظهارداشت: علاوه بر آئینهای بارانخواهی رسمهای سنتی بسیاری به صورت حرکت نمادین نمایشی چون بذر پاشی، برداشت محصول،شخم زدن و...در مورد کشاورزی اجرا میشوند.
میر شکرائی در پایان با بیان اینکه سمنو غذای سنتی و مقدس ایران در تمام کشورهای حوزه نوروز نیز رواج دارد بیان داشت: در تاجیکستان با پخت غذای آن، جشن سمنو میگیرند