سه شنبه, 15ام آبان

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی میراث معنوی سبزه عید و صرفه جویی در مصرف گندم 2

سبزه عید و صرفه جویی در مصرف گندم 2

 

 

مهرداد ایرانمهر

به نام خداوند جان و خرد


17/11/87
مردم شریف و آگاه ایران

به آگاهی می‌‌رساند که در مورخه چهاردهم بهمن‌ماه 1387 برنامه اقتصاد 1 از شبکه یک سیمای جمهوری اسلامی ایران برنامه‌ای پخش نمود که در آن به مردم سفارش اکید می‌شد تا: «...از گذاشتن سبزه برای سفره هفت سین در نوروز امسال پرهیز نمایند(!)»، و دلیل آنرا نیز چنین عنوان می‌نمود که :«هر خانواده ایرانی برای سبزه نوروز نیم کیلوگرم گندم می‌گذارد که در مجموع میزان هنگفتی گندم مصرف اینکار می‌شود و امروزه چون کشورمان نیاز فراوانی به این محصول راهبردی دارد، بنابراین چنین نتیجه می‌گیریم که از این پس نباید بر سر سفره‌های هفت سین ایرانیان گذاشته شود!!!».

هم‌میهنان گرامی، برپایه گزارش‌های مرکز آمار ایران هم‌اکنون شمار خانواده‌های ایرانی چیزی در حدود 5/17-17 میلیون می‌باشد و از سویی با توجه به این نکته که «وزن هر دانه» گیاه گنرم نیز 40-35 گرم است، با نگاه بر این موضوع که بروی داشتن سبزه‌ای با 5000 ساقه گنرم روییده نیاز به 200گرم گندم خواهیم داشت، در اینجا برای روشن شدن ذهن شما گرامیان به بررسی هزینه‌های اینکار برای هر تن و هر خانواده ایرانی می‌پردازیم.

اگر بنا را بر این بگذاریم که کم وبیش به اندازه هفتادو پنج درصد خانواده‌های ایرانی اقدام به گذاشتن و یا خریدن سبزه بروی سفره‌های هفت سین خود بنمایند، پس می‌توان نتیجه گرفت که 12 میلیون خانوار اقدام به اینکار خواهند نمود و با در نظر گرفتن اینکه مردم کشورمان برای گذاشتن سبزه از گیاهان دیگری همچون عدس، ماش، جو، خاکشیر و ... نیز استفاده می‌کنند بنابراین اگر 25% بذر مصرفی برای سبزه نوروز را هم گندم بدانیم پس با ضرب شمار خانوارها در میزان گندم مصرفی برای سبزه سال نو به رقمی در حدود 600تن گندم مصرفی برای سبزه همه خانوارهای ایرانی در سال می‌رسیم.

به نظر می‌رسد که رفته رفته این داستان مصرف هنگفت! گندم برای سبزه نوروز دارد روشن می‌شود. از آنجا که مصرف سالانه گندم در کشورمان نیز چیزی در حدود 12-10 میلیون تن می‌باشد، پس مصرف گندم برای سبزه هفت سین نوروز در کل ایران برای هر سال به اندازه «پنج هزارم درصد» کل مصرف گندم کشور خواهد بود. بنابراین چنانچه همه مردم ایران، امسال سبزه گندم در سر سفره‌های هفت سین خود هم نگذارند، تنها به اندازه پنج هزارم یک درصد به اقتصاد کشور کمک شده است!
بسیار خوب، اکنون باید ببنیم که چنین صرفه جویی ناچیزی به چه بهایی بدست خواهد آمد. به خوبی دیده می‌شود که این مقدار صرفه‌جویی به اندازه‌ای خُرد است که برای نوشتن آنهم دچار مشکل می‌شویم، اما همین مقدار صرفه‌جویی بسیار بسیار اندک و ناچیز باید دید که به چه بهایی بدست آمده است. آری، این صرفه‌جویی بی‌خردانه به بهایی چون از دست رفتن شادی و شادمانی نزد مردم کشورمان بدست خواهد آمد، به بهای ناسپاسی در برابر خداوند متعال که آغاز سال را سرآغاز سبزی و شکوفایی قرار داده و ایرانیان به پاس این نعمت‌های خدادادی بخشی از آنها سبزی و خرمی را در سر سفره سال نو خویش می‌گذارند به دست خواهد آمد، به بهای کنار گذاشتن آیین‌های زیبا و هزاران ساله این ملت که همواره مورد تایید ائمه اطهار نیز بوده است به دست خواهد آمد و ...

پس اکنون به آن بزرگوارانی که سیاست‌گذاری در نهاد صداو سیما را بر دوش دارند، سفارشی کرده و به یادشان می‌آوریم که در آزمون ادبیات فارسی کنکور واژه «ژاژ خاییدن» را دیده‌ایم که کنایه از «کار بیهوده کردن» است و در برابرش نیز متلی داریم که می‌گوید «کار نیکو کردم از پر کردن است»، پس شما گرامیان هم بیایید و به جای پرداختن به اینگونه کارهای بیهوده که همانا تلاش برای برانداختن آیین‌های کهن ایرانی است، اندکی با مردم فهیم و آگاه ایران همراه گشته و به جای ضدیت با هویت خویش بیایید این جشن‌های زیبا را که بر آمده از فرهنگ پر مایه و پربار ایرانی است، پاس بدارید. سالها تلاش نافرجام شد تا جشن کهن چهارشنبه سوری به بهانه‌های گوناگون برافتد و نیافتاد!، تا آنکه ناچار مدیریت آنرا به شهرداری‌ها و سازمان‌های مردم نهاد سپردند. بیگانگان نیز بارها و بارها در سده‌ها و هزاره‌های گذشته تلاش بیهوده نمودند تا آیین‌ها و جشن‌های این خاک کهن را که ریشه در پیشینه و خاستگاه این مردمان دارد، براندازند و کامیاب نگشتند. بنابراین شما اگر هم می‌خواهید که کاری بکنید، بیایید و با «مظاهر فرهنگ غرب» از آنگونه جشن آمریکایی والنتاین که جوانان کشورمان را به دام خویش افکنده، مبارزه فرهنگی کنید، بیایید و خانواده‌های شیعه کشورمان را از برگزاری کریسمس و درخت کاج و بابانوئل و ... باز دارید و... نه آنکه یک چند به مسئله بروز بیماری توسط ماهی قرمز! شب سال نو و اکنون هم به سبزه سفره هفت سین آنهم به بهانه واهی کمبودگندم گیر دهید! شما می‌توانید نیروی‌تان را صرف آگهی‌هایی در صدا و سیما برای جلوگیری از دور ریز نان بکنید، نه آنکه جلوی آیین کهن سفره هفت سین‌ سال نو را بگیرید.

همانگونه که گفتیم شادی هزینه‌هایی دارد که مردم ما آنرا با جان و دل می‌پردازند و هزینه‌ای هم از این بابت از دولت نمی‌خواهند، اگر چه که هزینه کردن برای شادی آفرینی و شاد کردن دل مردم از وظایف دولت می‌باشد. تازه درین باره اگر هم که شما دولتیان هزینه این 600 تن گندم را هم از خزانه بیت‌المال پرداخت نمایید، باز هم به جایی بر نمی‌خورد چرا که این مانع به قیمت خرید گندم از کشاورزان، جزیی در حدود 150 میلیون تومان در یک‌سال می‌شود یعنی هر ایرانی در هر سال 2 تا یک تومانی. به گفته دیگر سرانه مصرف گندم خوراکی در کشورمان 5/171428 گرم در سال است که هزینه آنرا مردم ایران از جیب خود می‌پردازند و نیز سرانه مصرف گندم برای سبزه نوروز 5/8 گرم در سال خواهد شد. پس اگر مردم ما بخواهند تا 171420 گرم از سهمیه گندم سرانه خود را به خورد و خوراک خویش اختصاص داده و تنها 5/8 گرم از آنرا که هزینه‌اش را هم خودشات پرداخته‌اند برای گذاشتن سبزه سال نو به کار برند، گمان نمی‌رودد که اینکار اسراف بوده و یا آنکه برای انجامش نیازی باشد تا از کسی اجازه بگیرند!

پس می‌بینید که این هزینه در برابر برخی ریخت و پاش‌های آنچنانی در اینجا و آنجای مملکت، رقم ناچیز و خنده‌داری است، بنابراین بیایید و با پافشاری برچنین خیالات ناپسندی که همانا پرهیز دادن مردم از گذاشتن سبزه برای سفره هفت سین سال نو و... می‌باشد، به شعور مردم بزرگوار ایران توهین نکرده و در این برهه حساس باعث سرخوردگی و بدبینی مردم نسبت به سیاست‌های کلان کشورمان نشوید.
به پایندگی ایران و به امید روزهای بهتر

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه