جشنها و گردهماییها
از یلدا تا سوری جشنهای آتش
- فروردین ماه
- زیر مجموعه: جشنها و گردهماییها
- دوشنبه, 17 اسفند 1394 08:40
- آخرین به روز رسانی در دوشنبه, 17 اسفند 1394 08:40
- نمایش از دوشنبه, 17 اسفند 1394 08:40
برگرفته از ماهنامه خواندنی شماره 90، سال چهاردهم، بهمن و اسفندماه 1394، ص 35
امسال نیز ایرانیان، با شکوه و جلال تمام، جشن یلدا را بر پا کردند.
با «یلدا» جشنهای آتش در ایران آغاز میگردد و با «سوری» به پایان میرود.
یلدا، چهارمین جشن بزرگ ایرانیان در درازای یک سال است. چهار جشن بزرگ ایرانیان که دارای پایهٔ اخترشناسی و گاهشماری است، عبارتند از جشنهای «برابری» (تعادل) و دگرگونی (انقلاب). دو جشن برابری (تعادل) یعــنی برابر شدن روز و شب عبارتند از جشن نوروز (روز نخست فروردین ماه روز نخست بهار) و مهرگان (روز نخست مهرماه روز نخست پاییز). دو جشن دگرگونی (انقلاب) عبارتند از تیرگان یا بلندترین روز سال (روز نخست تیر ماه روز نخست تابستان) و یلدا یا کوتاهترین روز سال (روز نخست دی ماه / روز نخست زمستان).
در یلدا مردم ایران از گاه کهن، برای یاری به خورشید برای زایش دوباره و در حقیقت برای پیروز شدن بر تاریکی، آتشهای بزرگ میافروختند. با این «آتش افروزی» جشنهای آتش برای یاری رسانی به خورشید، آغازمیشد و «سده» و «سوری» را در پی داشت.
در فاصلهٔ یلدا (کوتاهترین روز) تا رسیدن به برابری روز شب در نوروز، ایرانیان در میانه و پایان راه، خورشید را با افروختن آتش، یاری رسانی میکردند. بدینسان، 40 روز پس از یلدا، آتش « سده » را میافروختند؛ زیرا خورشید در میانهٔ راه رسیدن به پیروزی بر تاریکی بود. سپس 40 روز پس از آن جشن « سوری » یا فرجامین جشن آتش بود. باید به یاد داشت که در دوران اسلامی، جایگاه جشن سوری به چهارشنبهٔ آخرسال افتاده است، در حالیکه جایگاه اصلی آن 40 روز پس از سده و 80 روز پس از یلدا در فاصلهٔ 10 روز از نوروز قرار داشت.
در جشن سوری (10 روز مانده به نوروز) ایرانیان از روی آتش میپرند و بدینسان با جشنهای آتش بدرود میگویند.