دیدهبان خلیج فارس
خلیج فارس هویت فرهنگی و تاریخی منطقه را رقم زده است
- ديده بان خليج فارس
- نمایش از چهارشنبه, 08 ارديبهشت 1389 12:08
- بازدید: 5446
برگرفته از خبرگزاری دانشجویان ایران
معاون حفظ، احیا و ثبت آثار تاریخی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گفت: ثبت جهانی «دانش سنتی دریانوردی در حوزهی خلیج فارس» میتواند خلیج فارس و اندیشهها و فعالیتهایی را که در آن وجود داشته است، معرفی کند.
مسعود علویانصدر در گفتوگو با خبرنگار بخش میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بیان کرد: خلیج فارس بهعنوان بخشی از میهن ما که هویت تاریخی و فرهنگی دارد و فعالیتهای اقتصادی، اجتماعی و اندیشههای پرباری در آنجا نشر و نحو پیدا کرده، هویت فرهنگی و تاریخی را توانسته است، رقم بزند و این چیزی نیست که آن را فراموش کنیم و به جهانیان نتوانیم معرفی کنیم.
او ادامه داد: براساس همین تفکر بود که بررسی کردیم تا ببینیم چه اندیشههایی در آنجا نمو یافته و چه حرکتهایی توانستهاند، این اندیشهها را در آنجا رشد و ارتقا دهند. به همین دلیل، از یک دانش، یعنی دانش سنتی دریانوردی، چیزی که همه آن را میبینند و نمود کالبدی دارد، آغاز کردیم.
وی اظهار داشت: اما مسألهی قابل توجه این است که وقتی به عمق موضوع توجه میکنیم، میبینیم فقط یک دانش نیست، بلکه بخشی از هویت، اندیشه، فکر و آیین مردم است. در واقع، با معرفی دانش دریانوردی عناوین دیگری را به جهانیان میتوانیم معرفی کنیم و بگوییم، این دانش فقط فکر اقتصادی نبوده و در کنار اینکه اقتصاد منطقه را متحول کرده، مفاهیمی نیز داشته است.
علویانصدر با اشاره به بحثهای مختلف شناخت طبیعت و کیهان، مسیریابی و جهتیابی، شناخت اقلیم، آبوهوا، عمق آب و انواع صید، تأکید کرد: شناخت هر کدام از این موضوعها میتواند سبب شود که مردم با علم و آگاهی حرکت کنند. همچنین صنایع دستی که هنر ایرانیان برای ساخت لنج را معرفی میکند و نمونههایی از آن را در عصر هخامنشیان و حتا دورتر سراغ داریم، میتواند نام خلیج فارس و جایگاه هر کدام از این حرکتها و فعالیتهای اقتصادی و فرهنگی را رقم بزند.
معاون حفظ، احیا و ثبت آثار تاریخی کشور با اشاره به زبان و آیینهای آوازی این منطقه، افزود: آنچه ما را بر آن داشت تا نسبت به ثبت این دانش اقدام کنیم، این بود که متوجه شدیم، با توجه به مدرن شدن سبک دریانوردی در اطراف خلیج فارس، این دانش سنتی کمکم به فراموشی سپرده میشود و حیف است که جایگاه خود را در منطقه از دست دهد. به همین دلیل، تغییر کارکردی که از طریق نقشهای جدید برای این موضوع میتوانیم تعریف کنیم، سبب خواهد شد، فرصتهایی ایجاد شود تا اقتصاد دریانوردی آنجا رواج پیدا کند. همچنین ثبت جهانی این دانش، خلیج فارس و اندیشهها و فعالیتهایی را که در آنجا وجود داشته، معرفی میکند و این بخشی از تکلیفی است که برعهدهی ماست.