یادمان
سرنوشت میدان نقش جهان تا یکماه دیگر رقم میخورد
- يادمان
- زیر مجموعه: ديدهبان یادگارهای فرهنگی و طبيعی ایران
- یکشنبه, 16 اسفند 1388 07:52
- آخرین به روز رسانی در یکشنبه, 16 اسفند 1388 08:44
- نمایش از یکشنبه, 16 اسفند 1388 07:52
- بازدید: 5145
خبرگزاری میراث فرهنگی ـ گروه میراث فرهنگی ـ مسئول امور فرهنگی یونسکو در نشستی مطبوعاتی با اصحاب رسانهها در اصفهان نتایج حاصل از بازدید تعدیل برج جهاننما را به یکماه آینده موکول کرد، اما نسبت به آغاز مراحل پایانی تعدیل این ساختمان اظهار رضایت کرد.
طی دو روز گذشته هیاتی متشکل از "جونکو تانیگوچی"، مسئول امور فرهنگی یونسکو در تهران، "فینگ جین"، از مقرر مرکز میراث جهانی در پاریس و پروفسور "ایوا ساکی" از ایکوموس جهانی، بازدیدهای خودشان را از پروژههای مترو اصفهان و برج جهاننما آغاز کردند. در این بازدید علاوه بر مسئولان استانی "آراش بوستانی"، نماینده ایکوموس ایران نیز حضور داشته است.
در ادامه بازدیدها امروز کنفرانسی مطبوعاتی در سازمان میراث فرهنگی استان اصفهان با هیات یونسکو، رئیس سازمان میراث فرهنگی اصفهان و مدیر کل دفتر ثبت آثار نیز برگزار شد.
حیدریپور در آغاز کنفرانس، محور حضور این هیات را در دو بند بازدید از کاهش برج جهاننما و ارائه گزارش آن، و بررسی وضعیت پروژه مترو اصفهان و میزان تاثیرات آن بر بافت تاریخی و میراث اصفهان عنوان کرد.
تانیگوچی در آغاز این نشست به تشریح ماموریت گروه تحت سرپرستی خود پرداخت و گفت: «ما برای پاسخگویی به پرسشهای کمیته میراث جهانی امروز در اصفهان حضور داریم.»
وی درباره این پرسشها گفت: «این پرسشها عبارتند از: ارزیابی حفاظت آثار موجود در اصفهان و بررسی ارزش جهانی آنها بر طبق مصوبه سی و سومین جلسه مرکز میراث جهانی و نیز بررسی خطر عبور مترو از زیر بافت تاریخی و میزان تاثیر آن در میراث اصفهان است. همچنین بررسی میزان تعدیل ارتفاع برج جهاننما و نیز همکاری دولت جمهوری اسلامی در این زمینه، ارزیابی میزان پیشرفت در رابطه با افزایش محدوده تاریخی الحاقی به پرونده میدان نقش جهان نیز بخش دیگری از این پرسشهاست.
وی گفت: »این محدوده الحاقی مسجد جامع، بازارها، زاینده رود و پلهای تاریخی و همچنین بخش جنوبی چهارباغ است که با هدف حفاظت بیشتر از میراث شهری اصفهان به ثبت جهانی میرسند.»
به گفته وی استفاده از مشاوره کارشناسان خارجی به دولت جمهوری اسلامی و ذی نفعان این پروژه، و ابلاغ توصیههایی از طرف مرکز میراث جهانی به دولت برای ایجاد شرایط بهتر حفاظت از این میراث نیز از دیگر بخشهای ماموریت هیات یونسکو بوده است.
وی نتایح دیدارهای سه روز خود و هیات همراه اصفهان را دیدار با مسئولان میراث فرهنگی، دیدار با کارشناسان و مسئولان قطار شهری، مسئولین دولتی و استانداری اصفهان، و دیدار با مشاورین و کارشناسان فعال در پروژههای جهاننما و مترو اصفهان بر شمرد.
تانیگوچی در پاسخ به پرسش خبرنگاران که از ارزیابی شخصی وی درباره تعدیل جهاننما میپرسید گفت: «در حال حاضر برای اظهار نظر زود است چرا که ما در میانه ماموریت خود هستیم و در حال حاضر مشغول جمعآوری اطلاعات هستیم. در تاریخ 7 مارچ پس از مراجعت ما به تهران جلسههای رایزنی آغاز میشود و کمتر از یکماه اظهار نظر قطعی و ارائه این گزارش به مرکز میراث جهانی صورت میپزیرد.»
وی افزود در طی یکسال گذشته گزارشهایی از دولت جمهوری اسلامی مبنی بر تعدیل ارتفاع برج جهاننما به یونسکو رسید که دیروز با توجه به بازدید از روند تعدیل این پروژه پیشرفتهای قابل توجه و مثبتی را در این زمینه مشاهده کردیم.
تانیگوچی در رابطه با پروژه مترو اصفهان نیز با توجه به جمعآوری اطلاعات و نشستهای برگزار شده در این زمینه در روز گذشته و روزهای آینده گفت: «اطلاعات مفصلی در رابطه با انحراف دستگاه حفار مترو در کنار سی و سه پل دریافت کردیم و نیاز به اطلاعات بیشتر در رابطه با نحوه عبور مترو از کنار مدرسه چهارباغ داریم.»
وی افزود: «با توجه به اطلاعاتی که در رابطه با انحراف تونل مترو در کنار سی و سه پل توسط مسئولان به ما داده شده به نظر میرسد که پایههای پل آسیب ندیده باشد. هر چند نتیجه نهایی بر اساس مشاهدات و اطلاعات ارائه شده به آقای ایوا ساکی، سپرده شده تا تصمیمگیری شود.»
به گفته وی به نظر میرسد که نگرانیهای ایجاد شده در رابطه با انحراف تونل مترو به دلیل اطلاعات ناصحیح منتشر شده که با مدیریت صحیح مسئولان برطرف میشود، ولی نگرانی اصلی هیات یونسکو در رابطه با مدرسه چهارباغ است.
وی در رابطه با دلیل اصلی حساسیت ارتفاع جهاننما برای یونسکو گفت: «یونسکو از دولت ایران طرح جامعی دریافت کرد که در آن کاروانسرای تاریخی تخریب شده بود و بعضی قوانین توسط دولت ایران زیر پا گذاشته شده بود.»
وی با تاکید بر اینکه در سال 1979 میدان نقش جهان به ثبت درآمد، اما محدوده حفاظتی نداشت گفت: «در سالهای 1990 با توجه به پیگیریهای یونسکو و ایکوموس نیاز به تعیین محدوده در رابطه با این اثر تاریخی ایجاد شد. که در سال 1999 گزارشی توسط دولت ایران به کمیته ارسال و بر اساس آن منطقه حفاظتی میدان نقش جهان تعیین شده بود. کمیته میراث جهانی نیز به مقامات رسمی و دولتی وقت ایران تبریک گفت و آنها از طرف یونسکو مورد تشویق قرار گرفتند. چرا که با شکلگیری این طرح جامع قوانینی هم به وجود آمد و ایران موظف شد از روند این طرح گزارشی را به کمیته ارائه کند. در سال 2002 به بعد ماموریتهایی در نظر گرفته شد تا کارشناسان جهت همکاری با دولت ایران فعال شوند که در پی این تعاملات اقدامات حفاظتی مثبتی دیده شد اما برخی طرحهای توسعه عمرانی مانند جهاننما در این شهر منفی و نگران کننده بود.»
وی با اشاره به اخبار ناصحیح منتشر شده در رسانههای داخل و برون مرزی ایران در رابطه با جهاننما گفت: «تنها تذکری که در رابطه با قرار گرفتن میدان نقش جهان در فهرست میراث در خطر یونسکو داده شد در سال 2006 بود و به غیر از آن هیچ تهدید دیگری توسط یونسکو صورت نگرفته است.»
وی در رابطه با پروندههای الحاقی به پرونده میدان نقش جهان گفت که در خواست به صورت غیر رسمی بارها به کمیته میراث جهانی ارائه شده و هنوز درخواستی دراینباره دریافت نشده است.
در سال 2007 نیز لیستی از بناها با عنوان فهرست موقت تهیه شد که اصفهان در آن لیست قرار گرفته بود. و همین امر بود که باعث شد مسئله مترو و تاثیر آن بر بافت تاریخی اصفهان پررنگ شود.
تانیگوچی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چرا یونسکو زودتر وارد مسئله مترو اصفهان نشد پاسخ داد: «ما همان لحظه که خبر را دریافت کردیم درخواست دادیم و اظهار تاسف کردیم. متاسفانه مقامات رسمی ایران به یونسکو تعهد داده بودند که محور کنونی تغییر کرده و خطری آثار را تهدید نمیکند. اما با توجه به بازدیدهای میدانی ما و پروفسور ایواساکی در این چند روز شاهد این بودیم که این تونل همچنان به مسیر خود ادامه داده و این باعث تعجب ما بود.
وی افزود: «در رابطه با پروژه مترو اصفهان، بر اساس توصیهها و پیشنهادات ایواساکی گزارش خود را به ایران و کمیته میراث جهانی ارائه میکنیم. همچنین اطلاعاتی از میدان عتیق دریافت کردیم که متاسفانه هنوز فرصت بازدید از نزدیک را نداشتیم که این بازدیده در راستای سئوال مطرح شده توسط ایواساکی از مسئولان دولت ایران مبنی بر تهیه طرح مطالعات باستان شناسی پیش از هر اقدام عمرانی در اصفهان صورت میپزیرد.»
اسفندیار حیدریپور نیز در پایان این جلسه مطبوعاتی گفت که ما متعهد شدهایم تا در رابطه با سی و سه پل و مدرسه چهارباغ بررسیها و مانیتورینگ این دو اثر را با دقت ویژهای انجام دهیم. همچنین درخواست ما از این هیات در این سفر دریافت کمکهای فنی و کارشناسی در رابطه با مرمت در ایران بوده است و از یونسکو درخواست کردیم تا جلسهای با مشاور ما در رابطه با مسئله سی و سه پل داشته باشد.