شنبه, 03ام آذر

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی زیست بوم «سوگله» همچنان میزبان فاضلاب شهری/ بی توجهی مدیریت شهری گرگان به خطرات زیست محیطی

زیست بوم

«سوگله» همچنان میزبان فاضلاب شهری/ بی توجهی مدیریت شهری گرگان به خطرات زیست محیطی

خبرگزاری مهر: تخلیه نخاله، زباله و فاضلاب شهری در تپه هزارپیچ که از مراکز گردشگری مهم گرگان است، بیش از 12 سال است که ادامه دارد و به رغم تذکرات فراوان مسئولان هنوز اقدام درخور توجه ای از سوی مدیران مربوطه در این باره انجام نشده است.

adidas born original women costume for sale - تسوق تشكيلة اديداس اوريجينالز للرجال مع تخفيضات 25 , نمشي - 75% أونلاين في السعودية | Asics Gel-Lyte XXX Shoe Palace Japan - 1201A209-400

به گزارش خبرنگار مهر، با اقدام مدیریت شهری و پشتیبانی مدیران استان، بسیاری از زمین های مستعد هزارپیچ برای توسعه زیرساخت های گردشگری تملک شده اما سوگله گرگان همچنان در معرض خطراتی مانند آلودگی های زیست محیطی به دلیل تخلیه فاضلاب و نخاله های ساختمانی قرار دارد.

با تداوم تخلیه پسماندها و فاضلاب های شهری در هزارپیچ، علاوه بر تخریب منظر و سیمای طبیعی، محیط طبیعی این تپه گردشگری نیز ممکن است دچار آسیب های جبران ناپذیری شود.

در دی ماه سال گذشته با انتشار گزارشی در خبرگزاری مهر، موضوع تخلیه نخاله و فاضلاب انسانی در منطقه گردشگری سوگله خبر ساز شد تا جایی که بسیاری از مدیران و دوستداران محیط زیست نسبت به آن واکنش نشان دادند و دستگاه قضایی هم تا پایان شهریور ماه به شهرداری گرگان مهلت داد تا نسبت به تهیه مکان جدید اقدام کند.

اولین واکنشی که پس از آن در شهرداری دیده شد، مکان یابی برای نخاله های ساختمانی بود؛ درجلسه ای که شهریور ماه تشکیل شد، تنها مکان مناسب برای تخلیه نخاله های ساختمانی، معدن شن و ماسه واقع در محور توسکستان بود که به دلیل دوری مسافت و هزینه بالای آن هنوز درحال بررسی است. سخنگوی شورای اسلامی شهر گرگان در بخش تخلیه فاضلاب فضولات انسانی، تمام دستگاھھای اجرایی مرتبط را مقصر می داند.

ناصر گرزین به خبرنگار مهر گفت: قراربود اداره محیط زیست، شرکت آب و فاضلاب استان، شھرداری، شورای شھر گرگان و سایر دستگاھھای مرتبط پای کار بیایند؛ تمام پیگیری ھا منوط به برگزاری جلسه احداث تصفیه خانه برای فاضلاب در شهر گرگان است که پس از برپایی جلسه، کارھای اجرایی این پروژه آغاز می شود.

درحالی که بخشی از اراضی منطقه گردشگری سوگله و روستای سعد آباد که در مجاور آن قرار دارد، در معرض آسیب های زیست محیطی و بهداشتی قرار گرفته، دستگاههای متولی این بخش در خصوص مکان یابی نخاله های ساختمانی و یافتن راهکاری برای عدم تخلیه فاضلاب فضولات انسانی در انتظار برداشتن گام برای رفع این مشکل از طرف هم هستند.

احتمال افزایش ریسک بهداشتی با تخلیه فاضلاب زیاد است

یک کارشناس محیط زیست در خصوص تخلیه فاضلاب و نخاله های ساختمانی در منطقه هزار پیچ، گفت: بیشترین آسیب فاضلاب فضولات انسانی در بخش بهداشتی و محیط بوی بد، نفوذ به آبهای زیر زمینی و آبهای سطحی است.

مزدک دربیکی با بیان این نکته که احتمال افزایش ریسک بهداشتی با تخلیه فاضلاب زیاد است، افزود: وقتی فاضلاب فضولات انسانی وارد پهنای آبهای سطحی یا زیر زمینی می شود خطرات بهداشتی ایجاد می کند.

وی ادامه داد: ممکن است از همین آب تصفیه نشده برای آبیاری سبزیجات و کشاورزی استفاده شود که در مورد میوه و سبزیجاتی که به صورت مستقیم استفاده می کنیم اینها می توانند باعث  بیماریهای مسری و عفونی شوند.

به گفته این دکترای محیط زیست، نخاله های ساختمانی و فاضلاب فضولات انسانی باعث کاهش شدید کیفیت زیستی منطقه و از طرفی باعث تخریب چشم اندازها شده و کیفیت زیبایی شناختی منطقه را پائین می آورند.

این مدرس دانشگاه اضافه کرد: نخاله ها و فاضلاب فضولات انسانی می توانند حاوی فلزات سنگین یا عناصری باشند که وارد خاک می شود به همین دلیل باعث آلودگی خاک به صورت مستقیم یا غیر مستقیم می شوند.

دربیکی با تاکید بر این نکته که آلودگی خاک موضوعی است که نمی توان به راحتی آنها را برطرف کرد، افزود: آلودگی وقتی وارد ساختار خاک می شود برطرف کردن آن بسیار سخت خواهد بود؛ شاید بتوان گفت که سالها طول می کشد بنابراین خطر آلودگی خاک نیز این منطقه را تهدید می کند.

 

تخلیه فاضلاب و نخاله ها در تپه هزار پیچ گردشگری در این منطقه را برای همیشه از بین می برد

این دکترای محیط زیست با اشاره به این مطلب که وجود نخاله های ساختمانی فاضلاب فضولات انسانی ارزش اراضی اطراف آن منطقه را کم کرده است، گفت: تخلیه فاضلاب و نخاله ها در تپه هزار پیچ باعث کاهش بازدهی محصولات کشاورزی شده و اینکه گردشگری را برای همیشه از بین می برد که احیا این موارد هزینه میلیاردی نیاز دارد.

مزدک دربیکی خاطر نشان کرد: فاضلاب فضولات انسانی این منطقه می تواند کانون تجمع عوامل ناقل از نظر بهداشتی برای انسان و سایر موجودات باشد.

وی با بیان این مطلب که منطقه هزار پیچ جز محدوده شهری است، اذعان کرد: این امر در آینده می تواند تبدیل به کانون بحران شود هم از جنبه حقوقی محیط زیست و هم به جهت تخلیه فاضلاب و نخاله ها؛ تخلیه فاضلاب و پساب و پسماندهای حاصل از آن در دراز مدت به صورت مستقیم غیر مستقیم تاثیر منفی بر اراضی جنگلی و پوشش گیاهی این منطقه دارد.

این دکترای محیط زیست یادآور شد: از نظر قانونی، بهداشتی، منابع آب، مسائل محیط زیستی و برنامه ریزی شهری تخلیه فاضلاب فضولات انسانی و نخاله های ساختمانی نادرست وغیر قانونی است؛ باید فرایندهایی برای آن تعریف شود تا تخلیه این فاضلاب به صورت درستی انجام شود.

افزایش آلودگی و به خطر افتادن محیط زیست هزارپیچ، موجب نگرانی بسیاری از کارشناسان و شهروندان شده است و به نظر می رسد تخلیه نخاله های ساختمانی در هزارپیچ و انتقال فاضلاب های شهری به این مکان، مشکلات و تهدیدهای جدی هستند که باید هرچه سریع تر برای حل این مشکلات، راهکارهایی مستقل و مناسب انتخاب شود.

تخلیه نخاله ھا و فضولات انسانی نشاندھنده بی توجھی مسئولین شھری به حقوق شھروندی است

نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی نیز در این باره به خبرنگار مهر،گفت: یکی از وظایف شھرداری و شورای شھر تلاش در جھت بھداشت و سلامت جامعه است.

عیسی امامی افزود: توجه به مسائل بھداشت در محیط شھری، یکی از نکات اساسی و ضروری برای حفظ حقوق شھروندی است که با تخلیه نخاله ھا و فضولات انسانی در منطقه گردشگری ھزار پیچ حقوق شھروندان دیده نشده است.

وی با بیان این نکته که تخلیه فاضلاب در نزدیکترین نقطه دید مدیران اجرایی استان انجام می شود، افزود: برای حفظ وضعیت طبیعی و زیستی منطقه و رفع مشکل در این بخش نیاز به سرمایه گذاری است و باید این موضوع جدی گرفته شود.

به گزارش خبرنگار مهر، با توجه به شرایط موجود و دلایل مختلف فنی و کارشناسی، برای تخلیه فاضلاب های شهر گرگان باید مکان دیگری انتخاب شود و البته با توجه به شرایط و ویژگی های طبیعی و جغرافیایی گرگان، تخلیه و دفع فاضلاب ها در مکان های دیگر نیز آسیب ها و آلودگی های محیطی را به دنبال خواهد داشت که باید بدان توجه کرد.

اینکه پس از طرح موضوع فاضلاب فضولات انسانی و نخاله های ساختمانی در منطقه گردشگری هزار پیچ در کارگروه سلامت و امنیت غذایی و سایر جلسات مربوطه، تنها کار انجام شده، مکان یابی برای نخاله های ساختمانی است که آن هم با کش و قوس های فراوان در جلسه هنوز مصوب نشده، قدری جای تامل دارد.

از طرفی در بحث تخلیه فاضلاب فضولات انسانی در تپه هزار پیچ ظاهرا دستگاههای مربوطه به نوعی تن به ادامه همین روند و سازگاری با شرایط فعلی را داده اند تا تصفیه خانه فاضلاب توسط شرکت آب و فاضلاب استان راه اندازی شود که آن هم بنا به اعلام مسئولین به دلیل کمبود بودجه تا چند سال آینده میسر نیست.

ادامه تخلیه فاضلاب فضولات انسانی در منطقه گردشگری سوگله به دلیل مجاورت با روستای سعد آباد و قرار داشتن در نزدیکی شهر، آسیب های زیادی را در بخش های زیست محیطی، بهداشتی و شهری دارد که در آینده این مشکل بیشترخواهد شد.

از سوی دیگر داشتن ظرفیت و پتانسیل گردشگری در این منطقه و برخورداری از چشم انداز و طبیعت بکر می تواند منطقه هزارپیچ را به تفرجگاهی برای حضور گردشگران و مسافران تبدیل کند که این امر رونق اقتصادی برای همشهریان را به دنبال داشته باشد که بی توجهی مسئولان نسبت به رفع این مشکل علاوه بر سایر مشکلات گفته شده به لحاظ گردشگری نیز برای شهر گرگان آسیب است از این رو انتظار می رود تا مسئولان آستین همت بالا زده و برای برطرف کردن این مشکل اقدام کنند.

-----------------------------

گزارش از الهام رئوفی فر

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه