سیوند
سفر ۸ باستانشناس جهانی برای نجاتبخشی تنگه بلاغی
- سیوند
- نمایش از جمعه, 28 مرداد 1390 19:12
- Administrator
- بازدید: 4632
میراث خبر، ۷ دی ۱۳۸۳ _ هشت تن از باستانشناسان جهان آمادگی خود را برای حضور در عملیات باستانشناسی و نجاتبخشی محوطههای باستانی تنگه بلاغی اعلام کردند.
در پی اعلان فراخوانی از سوی پژوهشکده باستانشناسی برای انجام عملیات باستانشناسی و نجاتبخشی محوطه باستانی موجود در تنگه بلاغی، از سوی این پژوهشکده با برخی از باستانشناسان غیر ایرانی تماس گرفته شد آنان نیز آمادگی خود را برای حضور در عملیات نجاتبخشی اعلام کردند.
دکتر سونکی دانشگاه سرکو (ژاپن)، پیر فرانچسکو کلیوی (دانشگاه بولونیا _ ایتالیا)، مری بوشارلا (موسسه آرکئو ادرنیت _ فرانسه)، باربارا کائیسم (دانشگاه ورشو _ لهستان)، باربارا هلونیگ (موسسه باستانشناسی _ آلمان)، کمران پتری (دانشگاه آکسفورد _ انگلستان)، لوید ویکس (دانشگاه ناتینگهام _ انگلستان) و پیتر مورگان (موسسه ایرانشناسی بریتانیا _ انگلستان) از جمله متخصصانی هستند که برای حضور در عملیات نجاتبخشی محوطههای باستانی تنگه بلاغی اعلام آمادگی نمودهاند.
تاکنون چهار تن از اعضای این هیات از محوطههای باستانی پشت سد سیوند بازدید کردهاند و دیگر اعضا نیز در ماه آینده عازم ایران خواهند شد.
در صورت شروع آبگیری سد سیوند، در حدود 8 کیلومتر از تنگه بلاغی به همراه آثار درون آن به زیر آب خواهد رفت. طی چند ماه گذشته گروهی از کارشناسان بنیاد پژوهشی پارسه و پاسارگاد و کارشناسان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری اقدامات کارشناسی و تهیه طرح نجات بخشی محوطههای باستانی موجود در تنگه بلاغی را آغاز و حدود 100 محوطه را در این منطقه شناسایی کردند که با توجه به آغاز شمارش معکوس برای زمان آبگیری سد، باستانشناسان در این فاصله زمانی برای نجات هر محوطه، تنها 3 روز فرصت دارند.
ساخت سد سیوند از سال 1371 در تنگه بلاغی روی رودخانه پلور و بدوه هیچ استعلامی از سازمان میراث فرهنگی شروع شده است. فاصله دهانه اصلی سد تا آثار و سازههای اصلی محوطه پاسارگاد نزدیک به 17 کیلومتر و فاصله خط پایان آبگیری دریاچه تا سازههای اصلی و آرامگاه کوروش حدود 9 کیلومتر است.