سه شنبه, 15ام آبان

شما اینجا هستید: رویه نخست تاریخ تاریخ معاصر پشتیبانی دولت‌شهرهای جنوب خلیج‌فارس از صدام‌حسین در جنگ با ایران

تاریخ معاصر

پشتیبانی دولت‌شهرهای جنوب خلیج‌فارس از صدام‌حسین در جنگ با ایران

برگرفته از ویژه‌نامه‌ی سروقامتان، روزنامه‌ی جوان (به‌نقل از پایگاه اینترنتی عرب‌زبان ایلاف)

کشورهاى عربى خلیج فارس در شش ماه اول جنگ علیه ایران، به دولت عراق حدود ۲۰ میلیارد دلار وام بدون بهره دادند.
معاون وزیر دارایى سابق صدام در سال ۱۹۸۰ می‌نویسد: ما توانستیم در طى یک روز در سپتامبر ۱۹۸۰ از عربستان، امارات، کویت و قطر، ۵/۵ میلیارد دلار وام بدون بهره بگیریم. امیر امارات نیز یک میلیارد دلار به عنوان هدیه تقدیم کرد. «حنا رزوقى الصایغ» معاون وزیر دارایى در دوران صدام در ادامه مى‌گوید: ما در اواخر ماه اکتبر سال ۱۹۸۰ یعنى دو ماه بعد از آغاز جنگ علیه ایران در هیأتى به ریاست وزیر دارایى «ثامر الشیخلى» مأموریت داشتیم که طى یک روز مبلغ شش‌ونیم میلیارد دلار وام بدون بهره جمع‌آورى نماییم.
الصایغ در ادامه می‌گوید: آن روز به فرودگاه نظامى «الولید» (در نزدیکى مرز اردن) رفتیم و با یک هواپیماى نظامى به مقصد اول خودمان یعنى جده عربستان حرکت نمودیم. بعد از استقبال مسؤولان عربستانى به هتل «الحمراء» رفته و از آن‌جا به دفتر «شیخ محمد ابوخلیل» وزیر دارایى عربستان رفته و با او دیدار کردیم. همه چیز آماده بود، آن وزیر با ما یک قرارداد وام بدون بهره‌ی سه میلیارد دلارى را فوراً امضا کرد.
وى می‌افزاید: سپس از عربستان به سمت امارات پرواز کردیم، در ابوظبى شیخ «سرور» از ما استقبال نمود و گفت، شیخ زاید فرمودند که سلام مرا به صدام‌حسین برسانید و بگویید که هر قطره خون سربازان عراقى که ریخته می‌شود براى من میلیاردها دلار ارزش دارد. براى همین من مبلغ یک میلیارد دلار را به عنوان هدیه به صدام‌حسین تقدیم می‌کنم. ما هم بدون امضاى هیچ قراردادى با آن یک میلیاردى که به حساب بانک مرکزى عراق حواله شده بود از امارات پرواز کردیم.
بعد از آن به دوحه قطر رسیدیم و قرارداد اعطاى وام یک‌ونیم میلیارد دلارى را امضا نموده و به کویت حرکت کردیم. در کویت با برخورد عجیبى روبه‌رو شدیم، چرا که شیخ «جابر الاحمد الصباح» امیر کویت به وزیر دارایى ما گفت: ممکن است قرارداد این وام دو میلیارد دلارى به جاى این که بین دو کشور امضا گردد بین بانک مرکزى‌های دو کشور امضا شود. وزیر دارایى ما می‌دانست که چنین امرى بعدها ما را به دردسر خواهد انداخت براى همین اصرار کرد که بین دو دولت باشد و بالاخره شیخ جابر دستور داد که بین دو کشور امضا شود.
معاون وزیر دارایى سابق می‌افزاید: ما در سفر یک روزه‌اى که به چهار کشور داشتیم ۵/۵ میلیارد دلار وام بدون بهره و یک میلیارد دلار هدیه به‌دست آوردیم. این سفرها در شش ماه اول جنگ سه بار تکرار شد و ما توانستیم در این سه سفر مبلغ 19 میلیارد و 500 میلیون دلار وام بدون بهره جمع کنیم که به شرح زیر است:
عربستان سعودى: ۹ میلیارد دلار/ کویت: ۶ میلیارد دلار/ امارات: ۳ میلیارد دلار/ قطر: یک‌ونیم میلیارد دلار.
وى در ادامه می‌گوید: در بهار سال ۱۹۸۲ شیخ راشد بن عبدالله، وزیر امور خارجه‌ی امارات با یک هواپیماى اختصاصى وارد بغداد شد. من هم به همراه وزیر دارایى به استقبال او رفتم. او به ما ابلاغ کرد که دولت امارات مبلغ سه میلیارد دلار وام بدون بهره تقدیم عراق خواهد کرد که با هدیه‌ی یک میلیاردى شیخ زاید شد چهار میلیارد دلار.
«الصایغ» می‌افزاید: عربستان سعودى با وجود اعطاى وام، حمایت مالى از ما را برنداشت به طورى که هر گاه بانک مرکزى عراق دلار نداشت وزیر دارایى با شیخ «محمد ابوالخیل» وزیر دارایى عربستان تماس می‌گرفت و او فوراً مبلغى که معمولا بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ میلیون دلار بود به بانک مرکزى عراق حواله می‌کرد. در نتیجه بعدها معلوم شد که عربستان مبلغ ۱۱ میلیارد دلار به عراق، وام بدون بهره اعطا کرده است.
در طی جنگ صدام علیه ایران، همین کشورها به عنوان پشتیبانى و به صورت وام بدون بهره یا هدیه، حدود ۵۵ میلیارد دلار به عراق کمک مالى کردند.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه