یادمان
بقایای فرهنگی ارزشمند پیش از تاریخ در مرودشت کشف شد
- يادمان
- زیر مجموعه: ديدهبان یادگارهای فرهنگی و طبيعی ایران
- یکشنبه, 04 آبان 1393 09:56
- آخرین به روز رسانی در یکشنبه, 04 آبان 1393 09:56
- نمایش از یکشنبه, 04 آبان 1393 09:56
- بازدید: 4220
کاوش های باستان شناسی در تپه سبز(تل سوز) واقع در جنوب باختری شهر مرودشت به کشف بقایای فرهنگی ارزشمند مربوط به دوره پیش از تاریخ منجر شد.
adidas team water bottles for sale craigslist 2017 | Giftofvision, ALWAYS LIKE A SALE
به گزارش خبرگزاری مهر، نوروز رجبی گفت: کاوشهای باستانشناسی در این تپه با هدف بازنگری در تعیین عرصه و حریم و انجام کاوش لایهنگاری برای شناخت و آگاهی از توالی دورههای فرهنگی و استقراری تپه و نیز بازبینی دورههای فرهنگی بلندیهای فارس بویژه جلگه مرودشت در دوره تاریخی(هزاره سوم تا اول پیش از میلاد) با همکاری پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و پشتیبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت در حال انجام است.
او افزود : با انجام سه گمانه تعیین عرصه و حریم بیرون از حریم پیشنهادی پیشین و دقیقا در آن بخش از تپه که پیش تر پاکسازی شده است، بقایای فرهنگی ارزشمندی از دوره پیش از تاریخ در این تپه شناسایی شد که بازنگری در عرصه و حریم این تپه را بیش از پیش ضروری می کند.
رجبی گفت: از سوی دیگر با باز شدن یک گمانه برای شناخت دورههای فرهنگی تپه(گمانه لایهنگاری) تاکنون بقایای ارزشمندی از هزاره اول تا سوم پیش از میلاد بدست آمده است.
به گفته رجبی این بقایای فرهنگی برای بازشناسی و حل مشکل دورهبندی فارس به ویژه جلگه مرودشت در دوره عیلامی از اهمیت شایانی برخوردار هستند.
این پژوهشگر گفت: یکی از نخستین نتایج این برنامه پژوهشی این است که آن بخش از تپه سبز که همچنان پابرجا است، تنها بقایای فرهنگی دوره عیلام نو(نیمه دوم هزاره اول پیش از میلاد) و پیش از آن تا هزاره سوم پیش از میلاد را در خود جای داده است.
رجبی با اشاره به اینکه پس از دوره عیلام تنها در دوره اسلامی از روی این تپه به عنوان گورستان بهره برداری شده است، افزود : در این فصل از کاوش مشخص شد بهره بردن از روی تپه به عنوان گورستان نه تنها در دوره معاصر بلکه در سدههای پایانی اسلامی نیز همچنان ادامه داشته که کندن گورها سبب آشفتگی و بهم خوردن لایههای باستانی دوره عیلامی شده است.
او تاکید کرد: در این برنامه پژوهشی مطالعات گیاه باستانشناسی و باستان جانورشناسی نیز در کنار دیگر مطالعات فرهنگی در حال انجام است.
گروه کاوش به سرپرستی مشترک نوروز رجبی(عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت) و ابراهیم قزلباش(عضو هیات علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی) امیدوار است بتواند با بدست آوردن بقایای فرهنگی به دانش و آگاهی پژوهشگران بویژه باستانشناسان از دوره ایلام و دورههای فرهنگی آن در بلندیهای فارس و جلگه مرودشت بیفزاید.
کاوش تل سبز در کنار اهداف پژوهشی برنامه آموزشی دانشجویان رشته باستانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت را نیز دنبال می کند.
تپه سبز(تل سوز) در جنوب باختری شهر مرودشت و در سه کیلومتری خاور محل رسیدن دو رودخانه کر و سیوند قرار دارد. این تپه که نخستین بار در بررسی سال توسط1972 جیمز بچلرسامنر شناسایی شد دارای بیش از 12 هکتار وسعت بود که پس از آن به سبب نیاز کورههای آجرپزی به خاک مورد نیاز برای ساخت آجر به شدت آسیب دید و بخشهای زیادی از آن پاکسازی شد. با گسترش شهر مرودشت و ساخت و سازهای شهری و سکونتی بخشهای بیشتری از تپه نابود و برای همیشه از بین رفت به گونهای که اکنون تنها نزدیک به یک هکتار از این تپه برجای مانده است. در بررسی سامنر اهمیت این تپه بیشتر به سبب دارا بودن لایهها و مواد فرهنگی هزاره سوم تا اول پیش از میلاد بیان شده است.