زیست بوم
نفوذ فاضلاب وضعیت تالاب بین المللی انزلی را بحرانی کرد
- زيست بوم
- نمایش از سه شنبه, 09 خرداد 1391 05:03
- بازدید: 3795
برگرفته از روزنامه همشهري
مدیر کل محیطزیست گیلان وضعیت تالاب بینالمللی انزلی را نگرانکننده توصیف کرد. امیر عبدوس از جمله مهمترین مشکلات حال حاضر تالاب بینالمللی انزلی را به ترتیب اولویت ورود آلایندههای آبی و خاکی اعم از شیرابههای زبالهها و فاضلابهای خانگی و شهری از طریق رودخانههای منتهی به آن عنوان کرد.
وی با اشاره به منتهی شدن ۱۲رودخانه به تالاب بینالمللی انزلی، خاطرنشان کرد: این رودخانهها فاضلاب ۶ شهر استان گیلان واقع در حوزه آبخیز تالاب انزلی را وارد این تالاب میکنند که شامل رشت، صومعهسرا، فومن، شفت، انزلی و ماسال هستند.به گزارش ایلنا، این مسئول اذعان کرد: علاوه بر اینها زبالههایی که در روستاهای مناطق بالادست در کنار رودخانهها در اثر بیانضباطی بعضی از شهروندان و دهیاران رها میشود، باعث شده که سیلابهای فصلی بخش زیادی از این زبالهها را وارد تالاب انزلی کنند که چهره بسیار ناپسند و غیرقابل تحملی بهوجود آورده است.
عبدوس از جمله این سیلابهای فصلی را وقوع سیل اخیر و بزرگ اردیبهشت ماه امسال در چندین شهرستان گیلان ذکر و تصریح کرد: این سیلاب حجم بسیار زیادی از زبالهها را با خود همراه آورده که هنوز در تالاب انزلی وجود دارد و پاکسازی آنها با دست ممکن نیست.
وی تاکید کرد: پاکسازی تالاب انزلی از وجود این زبالهها نیازمند وجود ادوات مکانیکی است که این ادوات در اختیار اداره کل محیطزیست گیلان نیست که در این راستا رایزنیهایی با مدیرکل بنادر و کشتیرانی استان صورت گرفته است.مدیرکل محیطزیست گیلان، یادآور شد: با توجه به اینکه اداره کل بنادر و کشتیرانی استان هم دستگاه مناسبی برای جمعآوری این زبالهها در اختیار ندارد، مقرر شده تا کشتیای دارای یک نوار نقاله طراحی شود تا به صورت مکانیزه زبالهها را به عرشه کشتی انتقال دهد.
این مسئول از همه مسئولان اعم از دهیاران، شهرداران و بخشداران بهطور جد درخواست کرد که مسئله مدیریت پسماند را در بالادست حوزه آبخیز تالاب انزلی در اولویت کاری خود قرار بدهند.وی متذکر شد: با تفکیک زبالههای خشک و تر، زبالههای الکترونیک و ویژه میتوان درآمدزایی کرد.حتی اگر بتوان با استفاده از کرمهای خاکی که توانایی تبدیل زبالهتر به کود آلی را دارند به تفکیک زبالهها اقدام کرد و نهادهای دولتی نیز در جهت ترویج آن عمل کنند اقدام موثری انجام شده است.
به گفته وی مشکل اصلی تالاب انزلی عمق آن نیست بلکه آلایندهها هستند و مهم این است که زیستگاه پرندگان و آبزیان طراوت و پاکیزگی خود را داشته باشد و توان خودپالایی را از دست ندهد تا بتواند بهعنوان یک مکانیسم تصفیهکننده و پالاینده محیط عمل کند.
افت 70سانتیمتری خزر
این مسئول ابراز داشت: از 2سال گذشته تاکنون آب دریای خزر ۷۰سانتیمتر پایینتر رفته و به تبع آن به همین میزان سطح آب تالاب بینالمللی انزلی کاهش یافته ولی در زمان ثبت تالاب انزلی در کنوانسیون رامسر مساحت آن ۱۵هزار هکتار بوده که هم اکنون ۱۸هزار هکتار مساحت آبی دارد و جای هیچ نگرانی وجود ندارد.
عبدوس در پاسخ به سؤالی که چه میزان اعتبار برای احیای تالاب بینالمللی انزلی نیاز است که از وجود این زبالهها و آلایندهها نجات یابد، خاطرنشان کرد: بخشی از این اعتبارات مربوط به پروژه احیای تالاب برای احداث تلههای رسوبگیر است که حجم زیادی از پسماندها را نگه میدارد و اجازه ورود به تالاب را نمیدهد.
وی بیان داشت: تلههای رسوبگیر با اعتباری که سالانه از محل ردیف اعتبارات خاص معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاستجمهوری تامین میشود، تخصیص داده میشود که ۹۰میلیارد تومان بوده که در 2سال اول اجرای این پروژه فقط ۱۵میلیارد تومان آن اختصاص یافته است و جهاد کشاورزی درحال اجرای پروژه است.
مدیرکل محیط زیست گیلان، یادآور شد: 3سال تا پایان اجرای این پروژه مانده ولی در این دوسال اول ۴۰تا ۵۰درصد آن از محل ۹۰میلیارد تومان گرفته شده که نشان دهنده این است که توانستیم ۱۰درصد کل اعتبار را جذب کنیم و ۹۰درصد دیگر باقی مانده است.
اعتبار ناکافی احیای تالاب انزلی
عبدوس این اعتبارات را برای احیای تالاب ارزشمند انزلی کافی ندانست و اظهار داشت: احداث تصفیهخانههای فاضلاب شهر رشت، شیرآبه زباله سراوان، کارخانه کمپوست لاکان و تصفیهخانه شهر صنعتی رشت نیازمند تخصیص اعتبارات کلان است و باید تامین شود.
به گفته وی بنا به اعلام مسئولان شهرصنعتی رشت برای احداث تصفیهخانه این منطقه ۳۰میلیارد تومان نیاز است که بخشی از آن را باید بخش خصوصی تامین و مابقی را دولت تامین کند.وی تصریح کرد: برای احداث تصفیه خانه در شهرهای رشت، انزلی، صومعهسرا، فومن و ماسال، آب و فاضلاب شهری گیلان باید اعلام کند که چقدر اعتبار برای تکمیل این پروژههای مهم و زیستمحیطی نیاز دارد.