دیدهبان مازندران
50 درصد دریای مازندران حق مسلم و خدشه نـاپذیر ملت ایران است
- ديده بان مازندران
- نمایش از چهارشنبه, 10 فروردين 1390 16:48
- بازدید: 5325
برگرفته از كاربرد
رژیم حقوقی دریای مازندران، بر پایه دو قرارداد مودت (1921) و بازرگانی و بحرپیمایی
(1940)، میان دولت ایران و دولت اتحاد شوروی استوار است.
بر پایهی فصل یازدهم عهدنامهی مودت:
... طرفین متعاهدین رضایت میدهند که از زمان امضای این معاهده، هر دو بالسویه حق کشتیرانی آزاد را در زیر پرچمهای خود در بحر خزر (دریای مازندران) داشته باشند.
در پنجم فروردین ماه 1319 (25 مارس 1940)، قرارداد بازرگانی و بحر پیمایی میان دولت ایران و دولت اتحادجماهیر شوروی بسته شد. در این قرارداد، به حق بهرهبرداری یکسان و انحصاری دو دولت از دریای مازندران، چه از نظر کشتیرانی (ماده 13) و چه از نظر استفاده از منابع طبیعی (بند 4 ماده 12)، به گونهی روشن و غیر قابل تعبیر، اشاره شده است. بند 4 ماده 12 مقرر میدارد:
هر یک از طرفین متعاهدین ماهیگیری را در سواحل خود در حد 10 میل دریایی به کشتیهای خود اختصاص داده و این حق را برای خود محفوظ میدارند که واردات ماهیهای صید شده از طرف کارکنان کشتیهایی را که زیر پرچم او صید مینمایند، ازتخفیفات و مزایای خاصی بهرمند سازند.
افزون بر آن، در روز امضای قرارداد بازرگانی و بحرپیمایی (5 فروردین 1319/25 مارس 1940)، سفیر کبیر دولت اتحاد شوروی در تهران که این قرارداد را از سوی دولت خود امضا کرده است، در نامهای به وزیر امور خارجه ایران، با روشنی کامل از دریای مازندران به عنوان دریای ایران و شوروی نام میبرد. وی به وزیر امور خارجهی ایران مینویسد:
با نهایت توقیر، مراتب زیر را به استحضار آن جناب میرساند: ...
نظر به این که دریای خزر که طرفین متعاهدین آن را دریای ایران و شوروی میدانند...
در پاسخ وزیر امور خارجهی ایران به سفیر کبیر دولت اتحاد شوروی در تهران مینویسد:
با کمال توقیر، وصول نامه 25 مارس 1940 آن جناب را که به مضمون ذیل است، تایید مینمایم ... دریای خزر که طرفین متعاهدین آن را دریای ایران و شوروی میدانند ...
ماده 13 قرارداد بازرگانی و بحر پیمایی میان ایران و اتحاد شوروی تصریح دارد:
طرفین متعاهدین بر طبق اصولی که در عهدنامهی مورخ 6 فوریه 1921 میان ایران و جمهوری متحده سوسیالیستی شوروی روسیه اعلام گردیده است، موافقت دارند که در تمام دریای خزر، کشتیهایی جز کشتیهای متعلق به ایران یا اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و یا متعلق به اتباع و بنگاههای بازرگانی و حمل کشوری یکی از طرفین متعاهدین که زیر پرچم ایران یا پرچم اتحاد جماهیر شوروی سیر مینمایند، نمیتواند وجود داشته باشد.
بدینسان، مفاد قراردادهای 1921 و 1940 و نیز نامههای متبادله پیوست قرارداد 1940، روشن میسازند که:
1ـ دریای مازندران یک دریای بسته است
2ـ این دریا در ید مالکیت و حاکمیت مساوی دو دولت ایران و شوروی قرار دارد
3ـ از آن جا که تحدید حدود در این دریا میان ایران و شوروی به عمل نیامده، مالکیت و حاکمیت دو دولت بر این دریا، مشاع میباشد.
در سال 1370 (1991 میلادی)، اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی، فرو پاشید. در این فرآیند، 15 واحد سیاسی بر پهنهی اتحادیهی مزبور، سر بر آوردند که 4 واحد آن (فدراسیون روسیه، جمهوری قزاقستان ، ترکمنستان و آذربایجان «آران» )، در کنار دریای مازندران قرار دارند.
همهی واحدهای سیاسی ایجاد شده بر پهنهی اتحاد شوروی، از جمله جمهوریهای یاد شده در بالا، بر پایهی توافقهای به عمل آمده در آلما آتی (پایتخت وقت قزاقستان) و مینسک (پایتخت بلاروس)، اعلام کردند که به عنوان میراث خواران اتحاد شوروی، همهی معاهدات و تعهدات اتحاد مزبور را به رسمیت شناخته و محترم میدارند.
بدین سان میراث خواران اتحاد شوروی (فدراسیون روسیه، قزاقستان، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان «اران» ) ، تنها مالکیت و حاکمیت 50 درصد از دریای مازندران را به گونه مشاع در اختیار دارند.
ازاینرو، چهار واحد سیاسی مزبور، میبایست نخست بر سر مرده ریگ اتحاد شوروی در دریای مازندران که عبارت است از 50 درصد دریای مزبور، به توافق برسند و سپس با ایران بر سر رژیم حقوقی نوین دریای مازندران، به گفتوگو بنشینند.
بدینسان، حقوق تاریخی و قانونی ملت ایران بر پایهی قراردادهای موجود میان ایران و اتحاد شوروی، روشن و مسجل است.
هیچکس و هیچ مقامی نمیتواند و اجازه ندارد که از سوی ملت ایران قراردادی را امضا کند که کوچکترین خدشه بر منافع و مصالح ملت ایران در دریای مازندران وارد کند.
از آن جا که تحدید حدود میان ایران و دولت شوروی در دریای مازندران به عمل نیامده است، پذیرش سهم کمتر از 50 درصد، در حکم تجزیه ایران و بر خلاف اصول قانون اساسی کنونی ایران است.
دیدگاهها
خوراکخوان (آراساس) دیدگاههای این محتوا