سه شنبه, 20ام فروردين

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی یادمان شکل شاه به صورت عمدی تخریب شد - سنگ‌باران سروصورت بزرگان قاجاری در آمل

یادمان

شکل شاه به صورت عمدی تخریب شد - سنگ‌باران سروصورت بزرگان قاجاری در آمل

سر و صورت بزرگان و امرای همراه با ناصرالدین شاه در نقش برجسته 'شکل شاه' به صورت تعمدی و به وسیله سنگ تخریب شده است. این نقش برجسته در سال 1295 ه.ق. در تنگه بند بریده جاده تاریخی هراز به دستور شاه قاجار حجاری شده بود.

خبرگزاری میراث فرهنگی - گروه میراث: مهدی خلیلی باستان شناس با اعلام این خبر به CHN می گوید: "نقش­برجسته قاجاری در 60 کیلومتری جنوب شهر آمل در جانب غربی رود و جاده هراز و تونل وانا در کنار محور ارتباطی تهران به آمل در زمان ناصرالدین شاه و بدستور وی نقش برجسته سنگی زیبایی بر سینه کوه و مشرف به رود هراز کنده شده است. این نقش­برجسته در کنار راه ساسانی-اسلامی ساخته شده و پهنای نقش­برجسته 8 متر و درازای آن 4 متر است. در این حجاری ناصرالدین شاه سوار بر اسب در وسط بهمراه ده تن از امرای کشوری و لشکری در طرفین راست و چپ نشان داده شده است. "

این کارشناس ارشد باستان شناسی در ادامه می افزاید: " بر بالای سر این یازده تن القاب یا سمت آنان نوشته شده است. تاریخ ساخت براساس کتیبه به تاریخ 1295 هجری قمری ذکر شده است. دور تا دور این نقش­برجسته در حاشیه اشعاری در وصف ناصرالدین شاه نگاشته شده است. در سال­های اخیر به دلیل عدم مراقبت­ و حفاظت فیزیکی، چه از لحاظ طبیعی که در معرض مستقیم باران و برف سنگین قرار گرفته و چه از لحاظ تخریب انسانی، در شرایط بدی قرار دارد. "


آنگونه که مهدی خلیلی خبر می دهد چندی پیش صورت و ریش دو تن از درباریان سمت چپ نقش­برجسته، مورد تعرض قرار گرفت و به صورت عمدی شکسته شد، همچنین در جای­جای این نقش­برجسته قاجاری یادگاری­هایی نوشته شده، و ترک بزرگی در وسط نقش­برجسته ایجاد شده است.

 

این باستان شناس در ادامه با اشاره به مسیر دسترسی به این نقش برجسته می گوید: " از جاده اصلی تا این اثر قریب 1 کیلومتر راه است که هیچگونه مسیر مناسبی برای بازدید از نقش­برجسته وجود ندارد و گردشگر باید از لابلای سنگ­ها، محیط ناامن، زمین خیس شده به علت آب رودخانه هراز، درختچه­ها و علف­های هرز و بوی بد که در راه حس می­شود گذر کند، در صورتیکه این اثر مهم و تاریخی قابلیت جذب گردشگری داخلی و خارجی را دارد.
 

 این اثر در تاریخ 7/7/1381 به شماره 6272 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه