یادمان
تلاش برای تهیهی پروندهی ثبت جهانی کوه خواجه
- يادمان
- زیر مجموعه: ديدهبان یادگارهای فرهنگی و طبيعی ایران
- چهارشنبه, 22 ارديبهشت 1389 13:04
- آخرین به روز رسانی در چهارشنبه, 22 ارديبهشت 1389 13:04
- نمایش از چهارشنبه, 22 ارديبهشت 1389 13:04
- بازدید: 2888
برگرفته از خبرگزاری دانشجویان ایران - ایسنا
مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری سیستان و بلوچستان از تلاش برای تهیهی پروندهی ثبت جهانی کوه خواجه خبر داد.
حسنعلی شهرکی در گفتوگو با خبرنگار بخش میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با اعلام این مطلب بیان کرد: در آثار تاریخی کوه خواجه، برنامههای حفاظتی اجرا میشود و اقدامات مرمتی نیز در حال انجام است.
در کوه خواجه که در 17 کیلومتری جنوب غربی زابل و میانهی دریاچهی هامون قرار دارد، آثاری باقیمانده از دورههای اشکانی، ساسانی و اوایل اسلامی مانند کاخ، آتشکده، زیارتگاه خواجه مهدی و قبرستان دورهی اسلامی وجود دارد.
این مجموعه پس از شناسایی در سال 1916 میلادی، در سالهای 1372 ـ 1370 توسط کارشناسان سازمان میراث فرهنگی بررسی و نقشهبرداری شد و بخشی از حیاط مرکزی کاخ مرمت شد.
در سالهای گذشته، کارشناسان بر لزوم مرمت و انجام اقدامات حفاظتی در این مجموعهی تاریخی ارزشمند و خطرهایی که بر اثر بارندگی ممکن است، پیش آید، تأکید کرده بودند.
دربارهی اهمیت مجموعهی تاریخی کوه خواجه، شهریار عدل در گفتوگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: این مجموعه پتانسیل ثبت در فهرست میراث جهانی را دارد و حتا با وجود محوطههای تاریخی دیگری مانند شهر سوخته و دهانهی غلامان که در سیستان وجود دارند، پروندهای را بهصورت یک مجموعه یا چند مجموعه میتوان تعریف کرد که دارای تداوم تاریخی شهر سوخته، دهانهی غلامان و کوه خواجه خواهد بود.
او با اشاره به میزان نگهداری از آثار در مجموعههای یادشده که نسبت به جاهای دیگر از وضعیت بهتری برخوردارند، افزود: برنامههای زیستمحیطی با توجه به وجود دریاچهی هامون باید در اطراف کوه خواجه در نظر گرفته شود تا در نهایت، با همکاری محیط زیست و دستگاههای مربوط دیگر، برنامههای مرمتی و حفاظتی این آثار تدوین و نقشههای موجود کامل شود.