یادمان
پله های فلزی ضلع جنوب غربی کاخ هدیش غیرکارشناسی است - نقش برجستههای تختجمشید زیر پای گردشگران
- يادمان
- زیر مجموعه: ديدهبان یادگارهای فرهنگی و طبيعی ایران
- دوشنبه, 26 تیر 1391 03:10
- آخرین به روز رسانی در دوشنبه, 26 تیر 1391 03:10
- نمایش از دوشنبه, 26 تیر 1391 03:10
- بازدید: 4641
در ضلع جنوب غربی کاخ هدیش، در تختجمشید، پلههایی داربستی نصب شده که به گفته کارشناسان نحوه و محل نصب آنها غیرکارشناسی و به نقش برجستههای تاریخی آسیب وارد کرده است. این نقشبرجستههای در خطر تصویری از افراد قوم سکاها هستند.
Oakley MOD5 MIPS SNOW HELMET – ADULT - SneakersbeShops | Latest Releases , IetpShops - Women's Nike Air Jordan 1 trainers - nike air force suede blauw shoes boots sale free
خبرگزاری میراث فرهنگی – گروه میراث فرهنگی ـ تختجمشید ارزشمندترین و نامآورترین اثر تاریخی ایران است. اگر بیشتر جهانیان "ایتالیا" را به کلیسیوم، مصر را به اهرام ثلاثه و چین را به دیوار بزرگ چین میشناسند، تخت جمشید یا پرسپولیس برای ایرانیان معروفترین اثر بازمانده از تاریخ ایران باستان است.
با این همه اما برخی اقدامات انجام گرفته از سوی بنیاد پارسه پاسارگاد که متولی محافظت از این اثر جهانی است، در برخی موارد با اصول علمی و کارشناسی حفاظت از اثری با این میزان از اهمیت نیست. به عنوان مثال در ضلع جنوب غربی کاخ هدیش به سمت حیاط جنوبی کاخ تچر در تخت جمشید، راه پلهای از جنس داربستهای فلزی نصب شده که با گذشت چند سال از تاریخ نصب، آثار سو و غیرکارشناسی آن آشکار شدهاست.
درست در زیر داربستهای این راهپله فلزی بخشهایی از نقوش برجسته تاریخی تخت جمشید قرار گرفته که در آن افرادی از قوم سکاها با اسب و پیشکشهایی در دست دیده میشوند، با این همه اما نصب این داربستها روی این نقوش موجب شده در دازمدت این آثار تاریخی ارزشمند و بیبدیل از بین رفته و آسیب ببیند.
داربستها به بدنه سنگهای 2500 ساله تکیه داده شدهاند و هنگام عبور و مرور گردشگران، تکان خورده و به سنگها آسیب میزنند
در زیر این نقوش و پای دیوارها، علفها و گیاهان مختلف رشد کرده و از بالای سر هم گل و لای ناشی از آب باران، بر فرق سر سکاهای حاضر در تخت جمشید میریزد. علاوه بر این، فشار مستقیم پایههای این داربستها روی دیواری که این نقش برجستهها بر آن حک شده، به ایجاد شکاف و بروز آسیبهای دیگری ختم شدهاست. تلفیق این عوامل آسیبزا با هم باعث شده به مرور این نقش برجستهها آسیب دیده و رو به تخریب بگذارد.
«مجدالدین رحیمی»، کارشناس میراث فرهنگی و مرمتگر آثار تاریخی که پیش از این روی بخشهایی از تخت جمشید کار کرده در این باره به CHN میگوید: «در این قسمت از تختجمشید اقدامات غیرکارشناسانه زیادی صورت گرفته است؛ این اقدام آسیب جدی و غیرقابل جبرانی به نقش برجستههای تاریخی وارد کردهاست. علاوه بر این در همین حیاط کاخ تچر که با این راه پلههای فلزی به کاخ هدیش راه دارد تاکنون هیچ کاوشی صورت نگرفته است.»
آنگونه که این کارشناس آثار تاریخی میافزاید: «چیدمان آثار و نقش برجستههای این محدوده از تختجمشید که حدود 80 سال پیش انجام گرفته منطبق بر اصالت اثر نیست و قطعاتی که در ضلع جنوب شرق، مقابل کاخ تچر گذاشته شده به صورت غیر کارشناسی بوده و نیازمند ساماندهی است. علاوه بر این هیچ مطالعهای در باره مکانیابی دقیق این آثار صورت نگرفتهاست.»
تخت جمشید در سومین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو در سال 1979 میلادی به اتفاق آرای حاضران در جلسه به ثبت جهانی رسید. بیتردید نحوه مراقبت و محافظت از این اثر تاریخی و هر گونه اقدامات مرمتی در این اثر تاریخی زیر ذرهبین رسانهها و دوستداران میراث فرهنگی قرار دارد و برای جهانیان نیز واجد اهمیت و توجه است.