زیست بوم
اعدام درخت کهنسال برای مبارزه با خرافات
- زيست بوم
- نمایش از پنج شنبه, 02 ارديبهشت 1389 08:00
- بازدید: 2205
برگرفته از فرارو
فاجعه بار دیگر تکرار شد و برای چندمین بار، درخت کهنسال چندساله دیگری در استان گیلان به جرم اینکه موجب خرافهپرستی مردم شده، ریشهکن شد و متاسفانه باز هم این مدیر کل سازمان اوقاف و امور خیریه گیلان بود که دستور قطع این درخت را صادر کرد.
قطع این درخت در حالی صورت گرفت که دو سال قبل از آن نیز به دستور همین فرد، چهار درخت کهنسال چند ساله به منظور مبارزه با خرافهپرستی در گیلان سرنگون شده بود اما بهرغم اینکه این اقدام او واکنش بسیاری از محافل علمی و زیستمحیطی کشور و حتی دادستان کل کشور را برانگیخت نه تنها قطع درختان متوقف نشد بلکه تفکر مبارزه با خرافهپرستی با اعدام درختان کهنسال به استان قم هم سرایت کرد و به دستور مدیر اوقاف این استان، درخت سرو 500 سالهای در صحن یکی از امامزادههای نزدیک قم به طور شبانه قطع شد تا مبادا دیگر کسی از سر احترام به این درختان که قرنها در برابر تمامی ناملایمات محیطی و اقلیمی ایستادگی کردند، سر تعظیم فرود آورد.
اما این اقدام اوقاف گیلان که اعتراض شدید اعضای هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور را به دنبال داشت، برای مدت زمان کوتاهی متوقف شد. تنی چند از این پژوهشگران که در جمع آن مصطفی خوشنویس (محقق درختان کهنسال)و محمد درویش نیز حضور داشتند علیه اداره اوقاف گیلان به دادگاه شکایت کردند.
چرا که این موسسه تحقیقاتی نزدیک به 10 سال است در قالب یک طرح ملی و با دریافت بودجههای دولتی مشغول شناسایی درختان دیرزیست کشور است تا سرانجام با انجام مطالعات فیزیولوژیکی و ژنتیکی راز دیرزیستی این درختان راکشف کنند اما بیرون از این مجموعه تحقیقاتی، عدهای این درختان را عامل اصلی خرافهپرستی در کشور معرفی می کنند و در نهایت شگفتی و در حالی که دادستان وقت کشور (حجتالاسلام دری نجفآبادی ) نیز خود به شدت با این اقدام مخالفت کرده بود و قطع درختان را برابر با اعدام یک انسان معرفی کرد، دادگاه سرانجام اشکوری را از اتهامات وارده تبرئه کرد.
و امروز بار دیگر قطع درختان کهنسال گیلان که یکی از بزرگترین ذخایر ژنی کشور محسوب میشوند آغاز شده است. ظهر روز دوشنبه و در حالی که دقایقی بیشتر به پخش اللهاکبر اذان ظهر باقی نمانده بود مسئولان سازمان اوقاف گیلان با حضور در صحن مطهر بقعه سید رقیه به همراه عدهای از مردم قطع یک درخت کهنسال دیگر را نظاره کردند تا سنت طبیعتستیزی که این روزها طبیعت وطن را به نابودی کشانده، بیش از پیش این قبیل اقدامات ترویج شود.
به گزارش سبزپرس، حجتالاسلام سید کاظم میرحسینی اشکوری، مدیر کل سازمان اوقاف گیلان، این درخت را به دلیل آنکه مردم محلی با ارادت و نیاز به آن پارچه سبز میبستند از مظاهر خرافهگرایی و بتپرستی دانست و اشاره کرد: مجوزهای لازم برای قطع درخت را دریافت کردهایم. او همچنین اظهار کرد: این درخت فاقد ارزش چوبی و جزو درختان تخریبی محسوب میشود. اشکوری پیش تر در گفتوگو با فارس نیز تاکید کرده بود که در سال جاری مقابله با اینگونه خرافات با جدیت ادامه دارد. با این حال مقامات محلی استان گیلان از این اقدام ابراز بیاطلاعی و تاکید کردند که در این مورد هیچ مجوزی داده نشده است.
رحمتالله رحمانی، سرپرست اداره منابع طبیعی استان گیلان در گفت و گو با «سبزپرس» گفته که از قطع این درخت کهنسال اطلاعی ندارد! او در عین حال گفت از آنجا که بقعه سید رقیه در داخل شهر رشت قرار دارد، مجوزهای لازم برای قطع درخت تنها از طریق شهرداری ممکن است داده شود.
اما فریدونی، شهردار رشت نیز با ابراز بی اطلاعی از قطع این درخت کهنسال، به سبزپرس گفته که شهرداری رشت در این مورد هیچ مجوزی صادر نکرده است. آیا بهراستی برای حل مساله باید صورت مساله را پاک کرد. این که عدهای از مردم ممکن است بر اساس باورهای قلبی و اعتقادی خود به درختی که آفریده پروردگار است احترام بگذارند و بر آن دخیل ببندند، آیا باید درخت را از میان برداشت؟
مردمی که سالها و قرنهاست احترام به درخت را باور دارند آیا دیگر درخت دیگری پیدا نخواهند کرد تا به آن احترام گذارند و اساسا آیا در این میان مشکل اصلی درخت است؟! و چه مفت و آسان سرمایههای ژنتیکیمان را از دست میدهیم در حالی که همین درختان تاکنون محققان و پژوهشگران بی شماری از کشورهای اروپایی به ایران کشانده تا راز دیرزیستی آنها را کشف کنند.