زیست بوم
نجات 11 لاک پشت دریایی در معرض انقراض
- زيست بوم
- نمایش از سه شنبه, 03 دی 1392 03:44
- بازدید: 4025
رئیس اداره حفاظت محیط زیست چابهار از نجات 11 عدد لاک پشت دریایی سبز که در حوضچه آب شیرین کن شرکت بنادر و دریانوردی بدام افتاده بودند خبر داد.
nike-dunk-low-coast-uncl | DQ5091 - nike jordan 1 retro high purple hair color ideas - 041 - Jordan 1 High Zoom Air CMFT Celestine Blue (W)
اشرفعلی حسینی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: محیط بانان و همیاران پس از اطمینان از سلامت لاک پشت ها و انجام بیومتری و پلاک کوبی، لاک پشت ها را در خانه اصلیشان در دریا رهاسازی کردند.
به گفته وی، لاک پشت های دریایی جزء رده خزندگان هستند. موجوداتی با جثه ای بزرگ و با قدمت ۲۷۵ میلیون ساله که از عصر دایناسورها تاکنون زندگی می کنند. لاک پشت ها با مهاجرتهای طولانی در اکثر سواحل اقیانوسها و دریاها زندگی می کنند می کنند.
حسینی اظهار داشت: از ۸ گونه لاک پشت دریایی شناسایی شده در جهان ۷ گونه آن در لیست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) ثبت شده و از این میان ۵ گونه در آبهای خلیج فارس مشاهده شده اند که در صورت عدم اجرای برنامه های صحیح حفاظتی جهت حفظ زیستگاه های طبیعی آن، به شدت آسیب خواهند دید.
رئیس اداره محیط زیست چابهار تصریح کرد: این پنج گونه شامل گونه های لاک پشت دریایی سبز، لاک پشت دریایی منقار عقابی، لاک پشت دریایی سرخ ، لاک پشت دریایی زیتونی و لاک پشت دریایی چرمی هستند تمامی ۵ گونه لاک پشت دریایی، در ضمیمه شماره ۱ کنوانسیون جهانی منع تجارت گونه های در معرض در خطر انقراض (CITES) دسته بندی شده اند که این حاکی از شرایط نامساعد زیستگاهی آنهااست.
وی افزود: لاک پشت های دریایی معمولا در آبهای صاف و روشن ساحلی جزایر و سواحل زندگی می کنند. لاکپشتها ی دریایی تا ۸۰ سال عمر می کنند و چند دهه طول میکشد تا این گونه از لاکپشتها به سن بلوغ جنسی برسند. لانه سازی آنها بطور عمده از اسفند ماه تا اواخر اردیبهشت ماه بوده و این عمل معمولاً در طول شب صورت می گیرد. اصولا ماده ها سواحل شنی و ماسه ای را برای لانه سازی و تخم گذاری انتخاب می کنند. لاک پشتهای ماده هر ۲ تا ۴ سال برای تخم گذاری به همان ساحلی که از تخم بیرون آمده اند، برمیگردند و در هر فصل ۱ تا ۸ لانه حفر میکنند. آنها گودالهای ۴۰ تا ۵۰ سانتیمتری حفر میکند و ۵۰ تا ۲۰۰ تخم (بسته به گونه) در آن میگذارد که البته تا ۲۵۰ تخم هم در رابطه با لاکپشت پوزه عقابی گزارش شده است. سپس لاک پشت ماده حفره های لانه را دوباره پر کرده و به اقیانوس باز میگردد. کل این فرآیند ۳۰ دقیقه طول میکشد.
حسینی یاد آور شد: با توجه به بازماندگی کم تخم ها، حدود یک تا دو درصد از نوزادان به لاک پشت بالغ تبدیل شده و برای زادآوری مجدد به زیستگاه خودشان باز میگردند. بدلیل نرخ زادآوری پایین، جبران تلفات ناشی از فعالیتهای انسانی برای حفظ چرخه زیستی این گونه ها بسیار سخت است.
رئیس اداره محیط زیست چابهار گفت: گرچه انواع متعددی از موجودات کف زی به عنوان غذای مصرفی لاک پشت های دریایی مشخص شده اما اسفنج ها بخش مهمی از غذای آنها را به خود اختصاص میدهند. لاک پشت های دریایی نقش بسیار مهمی در زنجیره زیستی دریایی دارند بطوری که با تغذیه از اسفنج ها و جانداران دریایی باعث تعادل و حفظ زنجیره زیستی دریا می گردند.
به گزارش مهر، مهمترین عوامل تهدید کننده نسل لاک پشتان دریایی عبارتند از: آلودگی های نفتی، تخلیه زباله در سواحل، صید غیر مجاز، فاضلاب های شهری، ساخت و ساز در سواحل، علاوه بر آن مواردی همچون تردد شناورها، انفجار جهت اکتشاف منابع، آلودگی حرارتی، به دام افتادن در تورهای صیادی، تخریب آبسنگ های مرجانی، پدیده ذوب شدن یخ های قطبی، فرسایش سواحل و مانورهای نظامی دریایی نیز به شکلهای گوناگون عامل انقراض این موجودات می باشند. خوشبختانه مردم حاشیه خلیج فارس از این آبزی مهم بعنوان خوراکی استفاده نمی کنند
تنها دو گونه لاک پشت منقار عقابی و لاک پشت سبز جهت لانه گزینی و تخم گذاری به سواحل جنوبی ایران بخصوص جزایر خلیج فارس مراجعه می کنند.
این دو گونه از لاک پشت های دریایی در پارک ملی دیر - نخیلو و منطقه حفاظت شده مند، پارک ملی نای بند، پناهگاه حیات وحش خارک، پناهگاه حیات وحش هندورابی، پناهگاه حیات وحش شیدور، منطقه حفاظت شده جزایر فارور و جزایری مانند جزیره هرمز، لارک، قشم، کیش، نخیلو و ام الگرم و ابوموسی لانه گزینی و زادآوری میکنند و فصل تولید مثل آنها از فروردین ماه تا اواخر تیرماه است.