یادمان
«دهانه غلامان» برای جهانی شدن آماده است
- يادمان
- زیر مجموعه: ديدهبان یادگارهای فرهنگی و طبيعی ایران
- سه شنبه, 22 مرداد 1392 15:55
- آخرین به روز رسانی در سه شنبه, 22 مرداد 1392 15:55
- نمایش از سه شنبه, 22 مرداد 1392 15:55
- بازدید: 4325
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری سیستان و بلوچستان (بخش جنوبی) گفت: با جهانی شدن شهر سوخته، پروندهی محوطهی «دهانهی غلامان» را به آن الحاق و این محوطه را ثبت جهانی میکنیم.
SneakersbeShops® , Shop Online For Luxury, High-End Fashion, Expensive & Authentic Designer Brands | CZ0948 - size 10 air jordan high heels - Nike Air Max 95 OG Neon 2020 (PS) - 001
محمدرضا سندگل در گفتوگو با خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با تأکید بر اینکه محوطهی تاریخی دهانهی غلامان یکی از مهمترین اولویتهای این اداره کل برای ثبت در فهرست میراث جهانی است، اظهار کرد: پروندهی ثبت محوطهی «دهانهی غلامان» آماده شده است و پس از ثبت محوطهی «شهر سوخته» در سال 2014 در فهرست میراث جهانی، قصد داریم آن را بهعنوان یک پروندهی الحاقی در کنار «شهر سوخته» در فهرست میراث جهانی ثبت کنیم.
وی با اشاره به اقداماتی که از سالها پیش تا کنون در این محوطهی تاریخی انجام شده است، ادامه داد: در چند سال اخیر، در محوطهی «دهانهی غلامان» مرمت اضطراری انجام شده است و روی لایههای تاریخی که در زمان کاوش هیأت ایتالیایی و پس از آن کشف شد، برخی کارهای مطالعاتی انجام شد. همچنین تعیین حریم محوطه در سال 1385 با هدف جلوگیری از هرگونه تعرض، 40 سال پس از ثبت آن در فهرست آثار ملی انجام شد.
او با اشاره به کشف آثاری از دورهی هخامنشی در چاه نیمههای این محوطه (چاههایی که قبل از انقلاب اسلامی و در زمان خشکسالی برای سهمیهبندی آب ایجاد شدند)، گفت: این دهانهها در زمان کار هیأتهای باستانشناسی ایتالیایی و ایرانی گمانهزنی شدند و محدودهی عرصه و حریم آنها مشخص شد. در سال 1388 این مجموعه اسکن لیزر شد و یک پاسگاه نظامی در فاصلهی چندصد متری شهر دهانهی غلامان کشف شد.
وی با بیان اینکه اسکن لیزر انجامشده در این محوطه از وجود یک کاخ هخامنشی در دل خاک خبر داد، اظهار کرد: اکنون بهدلیل کمبود اعتبار نمیتوانیم به این محوطهی تاریخی برای کاوش یا مطالعهی بیشتر دست بزنیم؛ ولی اسناد این بنای تاریخی در دسترس است. بنابراین هر زمان که اعتبار داشته باشیم در این محوطه کار میکنیم. همچنین تعدادی آبراه و کانال آب در این منطقه شناسایی شدهاند که آنها نیز پس از تخصیص اعتبار مناسب بررسی میشوند.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری سیستان و بلوچستان (بخش جنوب) در ادامه به کشف نقاشیهای منحصربهفرد در محوطهی شمارهی 15 دهانهی غلامان اشاره کرد و گفت: این نقاشیها، انسانهای ارابهسوار و در حال شکار را نشان میدهند که بسیار منحصربهفرد هستند، ولی متأسفانه با توجه به شرایط موجود، هنوز نتوانستهایم زمینهی حضور گردشگران را در این محوطه ایجاد کنیم.
سندگل افزود: یک مسیر گردشگری برای محوطهی دهانهی غلامان تعریف شده است تا گردشگران بتوانند از آن دیدن کنند. این دهانه از روستای «قلعه نو» که ماسولهی جنوب شرق کشور نامیده میشود، میگذرد و یکی از بافتهای با ارزش و تاریخی استان محسوب میشود که تلفیقی از بافت تاریخی، محوطه و چاه نیمههای آب است که قابلیت بازدید گردشگران را دارند.