سه شنبه, 15ام آبان

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی صنایع دستی انتقال فرش به سازمان میراث فرهنگی اثر‌گذاری ندارد

صنایع دستی

انتقال فرش به سازمان میراث فرهنگی اثر‌گذاری ندارد

 برگرفته از ایسنا

 

مدیر گروه فرش دانشکده‌ی هنر دانشگاه تهران پیشنهاد کرد: مرکز ملی فرش به شیوه‌ی هیأت امنایی و توسط صاحبان حرفه، خبره و دانشمندان رشته‌ی فرش اداره شود.


بیژن اربابی در گفت‌وگو با خبرنگار بخش صنایع دستی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با اعتقاد به این‌که انتقال فرش به سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و معاونت هنرهای سنتی و صنایع دستی اثر‌گذاری ندارد، اظهار داشت: فرش مال مردم است و باید به‌ آن‌ها واگذار شود. امکان دارد، عده‌ای فکر کنند، سرمایه‌ی (Turnover) صنایع دستی از فرش بیش‌تر است؛ اما در واقع این‌طور نیست، چون تعداد افراد شاغل و میزان گردش مالی فرش، بالاترین سطح را به خود اختصاص داده است.


این استاد دانشگاه تهران بیان کرد: مگر معاونت هنرهای سنتی و صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با در اختیار گرفتن مسؤولیت فرش، چه کاری برای این بخش می‌خواهد انجام دهد که شرکت سهامی فرش یا وزارت بازرگانی این کار را نمی‌کند؟!


اربابی ادامه داد: جهاد سازندگی در سال 1362 نخستین تعاونی فرش را در یزد برپا کرد و بعدها فعالیت‌های این تعاونی، جهاد را از نظر آماری مشعشع نشان می‌داد. سپس تعاونی‌ها را گسترش دادند که با تشکیل وزارت تعاون، آن‌ها مدعی این تعاونی‌ها شدند و این‌ ادعاها تا امروز ادامه داشته است. درحالی‌که افرادی می‌توانند درباره‌ی فرش اظهار ‌نظر کنند که صاحبان ابزار تولید باشند، چون هیچ‌کدام نمی‌خواهند برای ابزار تولید، سرمایه‌گذاری کنند؛ اما برای این حوزه می‌خواهند برنامه‌ریزی مدیریتی داشته باشند و افرادی که نمی‌توانند ابزار مدیریتی را اعمال کنند، سرمایه‌های لازم را هم نمی‌توانند وارد کنند. تا کنون هیچ‌یک از سازمان‌ها و وزارتخانه‌های مسؤول و مدعی فرش، قدرت مالی لازم را برای در اختیار گرفتن این حوزه نداشته‌اند.


وی با طرح این پرسش که چرا تک‌بافان فرش، جمعیت قابل توجهی هستند؟ گفت: جماعت تولید‌کننده‌ی فرش در گذشته بسیار بودند و هریک سه چهار بافنده در کارگاه خود داشتند؛ اما به‌دلیل شرایط معیشتی و اقتصادی کشور، نتوانستند زیر یک سقف به فعالیت خود ادامه دهند، چون هزینه‌ی تولید افزایش یافته بود. بنابراین جمعیت تک‌بافان فرش شکل گرفت.


او با تأکید بر این‌که شایسته است، دولت در حوزه‌ی فرش فعالیت‌های ستادی انجام دهد، اظهار کرد: چون ساختار رفتاری تولید و ورود آثار به بازار فروش، کامل نیست، هر سازمانی این حوزه را تحویل بگیرد، نمی‌تواند کاری انجام دهد. بهتر است، دولت اکنون به کیفیت مواد اولیه‌ی فرش برسد و نهادهایی را برای طراحی بهتر فرش ایجاد کند تا بافنده‌هایی که پول ندارند، برای تهیه‌ی طرح به این مراکز مراجعه کنند.


اربابی گفت: فعالیت‌های بازرگانی همواره مانند نمایش است و همه التهاب رفتار بازرگانی دارند. اگر دولت واقعا می‌خواهد رفتار بنیانی برای فرش انجام دهد، تحقیقاتی را برای بهبود مواد اولیه و وضعیت بازارهای جهانی انجام دهد و نسخه‌نویسی نکند.


وی بیان کرد: اگر معاونت صنایع دستی با این جو می‌خواهد پیش آید، باید بداند که این اشتباه محض برای نخستین‌بار در حوزه‌ی فرش رخ نمی‌دهد و به‌نظر می‌رسد، می‌خواهند موردی از مردم را از اداره‌ای‌ بگیرند و به اداره‌ی دیگر منتقل کنند. درحالی‌که اصلا نیاز نیست مرکز ملی فرش این‌قدر بزرگ شود، چون اکنون این مرکز امور اداری خود را به اداره‌های استانی سپرده است.


مدیر گروه فرش دانشکده‌ی هنر دانشگاه تهران ادامه داد: با توجه به کادر اداری معاونت صنایع دستی، پیش‌بینی می‌شود، دوسال دیگر وقتی به فرش نگاه کنیم، فقط شاهد کارهای تکراری باشیم که قبلا هم برای فرش شده بود؛ اما برای مردم هیچ کاری نشده است.


اربابی با بیان این‌که فرش از جمله بخش‌هایی است که هر وقت کسی خسته می‌شود، اسب خود را آن‌جا می‌بندد، اضافه کرد: با همان اعتبار و استناد که 10سال پیش فرش را به وزارت بازرگانی دادند، اکنون آن را به صنایع دستی بازمی‌گردانند. البته واقعا مهم نیست چه کسی در این بخش کار می‌کند، مهم این است که چه کاری می‌خواهد برای این حوزه انجام دهد.


به گزارش ایسنا، چندی پیش رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ـ حمید بقایی ـ تأکید کرد که نظرات کارشناسی تعیین‌کننده‌ی جایگاه اصلی فرش دست‌باف ایران است و سازمان میراث فرهنگی اصراری بر پیوستن صنعت فرش به صنایع دستی ندارد. 
 
 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

در همین زمینه