زیست بوم
کمر بچه دماوند شکست
- زيست بوم
- نمایش از چهارشنبه, 02 تیر 1389 05:53
- بازدید: 3945
برگرفته از روزنامه مردم سالاری
در ورودی روستای پلور، یک کوه صخره ای کوچک وجود دارد درست قرینه کوه دماوند، که مردم محلی به آن «بچه دماوند» می گویند. اما این کوه دیگر مانند گذشته های خود نیست، یکسالی می شود که بیل های مکانیکی به جانش افتاده اند و می خواهند تکه تکه اش کنند و این تکه تکه کردن را آنقدر ادامه دهند که دیگر چیزی از آن بر جای نماند. اما چرا؟ چرا می خواهند کمر این کوه بشکند؟ مردم محلی می گویند قرار است کارخانه آب معدنی بسازند.
به گزارش ایلنا، این کوه نماد دماوند است و محلی ها می گویند وقتی بیل های مکانیکی روی آن کار می کنند، انگار فرزند ما در خطر قرار گرفته می گویند ما بی غیرت شده ایم که برای ساخت یک کارخانه آب معدنی که می تواند در هر جای دیگری نیز ساخته شود، می خواهند دماوند کوچک مان را از ما بگیرند. داستان ها و افسانه های زیادی دارد این «بچه دماوند»، قدیمی های روستا می گویند که «بچه دماوند» همان قلعه دختر است، یک تپه تاریخی است و احمد نادعلیان مجسمه ساز و هنرمند معاصر کشور این گفته آنها را تائید می کند. نادعلیان ادعا می کند در بالای این کوه کوچک، یک دیواره ساروجی قرار دارد که بیل های مکانیکی تا نزدیکی آن حرکت کرده اند و می خواهند آن را خراب کنند، به بالای دماوند کوچک می رویم، می بینیم کار از کار گذشته، بیل مکانیکی گوشه ای از دیواره ساروجی را خراب کرده است سفال های تکه تکه در همه جا دیده می شوند، فقط لازم است چشم بگردانی، اکوسیستم منطقه به هم ریخته، همه جا پر شده است از تکه سنگ های بزرگ، چه اتفاقی در حال وقوع است؟ مگر ما سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان میراث فرهنگی نداریم که دماوند کوچک ما که هم از ارزش زیست محیطی فراوانی برخوردار است و هم شواهد نشان از آن دارد که تاریخی طولانی را در خود حفظ کرده است این چنین در حال تخریب است؟
محلی ها می گویند دو برادری که قصد دارند «بچه دماوند» را با خاک یکسان کنند و به جای آن کارخانه آب معدنی بسازند همه مجوزهای لازم را دریافت کرده اند و این جای بسی تعجب است. نادعلیان می گوید مردم منطقه همه در شگفت هستند که چه قدرتی در پشت این دو برادر وجود دارد که آنها می توانند علی رغم میل باطنی همه مردم منطقه دست به چنین اقدامی بزنند. مگر آنها که هستند که می توانند میراث فرهنگی کشور را نابود کنند.
مردم معتقدند پشت آنها به «دانه درشت ها» گرم است. «دانه درشت» هایی که چندین سال است دولتمردان ادعا کرده اند که می خوانند نام آنها را برای مردم فاش کنند. مردم محلی می گویند این دو برادر به دنبال ساخت کارخانه آب معدنی نیستند، آنها دنبال گنج می گردند، می خواهند این کوه را بکنند تا گنجی را که در دل آن پنهان شده به یغما ببرند، البته نادعلیان این ادعا را رد می کند و می گوید بعید است گنجی در دل کوه پنهان باشد. او می گوید این برادران به دنبال آن هستند که پول کمتری برای احداث کارخانه خود هزینه کنند، چون اگر بخواهند کارخانه را در جای دیگری بسازند، مسیر بهره برداری از چشمه برای آنها طولانی می شود و این برای آنها خوشایند نیست. هر چند که تاکنون نیز حداقل 500 میلیون تومان برای صاف کردن این کوه هزینه کرده اند. سال گذشته که تخریب «بچه دماوند» آغاز شد، گروه های مختلفی از مردم محلی گرفته تا گروه های دوستدار طبیعت و میراث فرهنگی و خبرنگاران از منطقه بازدید کردند و اعتراضات خود را نسبت به تخریب این تپه تاریخی اعلام کردند و گزارش های مختلفی در روزنامه ها و نشریات و خبرگزاری ها منتشر شد، این اعتراضات باعث شد که مدتی عملیات تخریب متوقف شود، اما حدود یک هفته است که دوباره تخریب ها آغازشده است. مردم منطقه می گویند حتی شب ها هم با پروژکتور عملیات تخریب را ادامه می دهند. گویا آنها می خواهند به مردم منطقه بقبولانند که دیگر کار از کار گذشته است و بهتر است دست از تلاش بردارند.
اما نادعلیان می گوید اگر این تپه با خاک هم یکسان شود، کار ما تمام نمی شود، تازه کار ما آغاز می شود. اگر «بچه دماوند» نباشد هم، ما اسناد و مدارکی داریم که نشان می دهد این تپه از قدمت تاریخی برخوردار بوده، تکه سفال ها و عکس هایی که از دیواره ساروجی داریم نشان می دهد که مسئولان اجازه داده اند که چه کوهی با چه پیشینه ای تخریب شود. ما نسبت به آنچه در کشورمان اتفاق می افتد مسئول هستیم و باید در حفظ میراث طبیعی و فرهنگی کشور تلاش کنیم. باید سعی کنیم این فرهنگ سازی در کشور انجام شود که مردم هر روستا و شهرستانی خود را مسوول حفظ و نگهداری از آثار طبیعی و تاریخی خود بدانند و در مقابل مسوولانی که مشخص نیست به کدام دلیل مجوزهای تخریب را صادر می کنند بایستند. این خنده آور است که مردم روستایی و غیرخبره تلاش می کنند که این تپه تاریخی را نجات دهند آن وقت افراد سازمان هایی که مستقیما در رابطه با حفاظت از میراث فرهنگی و تاریخی کشور مسوولیت دارند، خلاف قانون مجوز تخریب صادر می کنند. مردم منطقه در تلاش هستند که «بچه دماوند» را نجات دهند، آنها نامه ای خطاب به رئیس سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری نوشته اند تا اعتراض خود را نسبت به تخریب این تپه تاریخی اعلام کنند.
آنها خطاب به رییس سازمان میراث فرهنگی نوشتند: «احتراما اینجانبان امضا» کنندگان ذیل ورقه به استحضار می رسانیم سال گذشته افرادی به نام های روح الله قادی و خیر الله قادی جهت احداث آب معدنی اقدام به تخریب تپه ای سنگی که اهالی پلور آن را با نام دماوند کوچک به یاد دارند نمودند در این خلال دوستداران طبیعت و کوهنوردان بومی با تلاش بسیار و با هماهنگی جراید سعی در متوقف کردن تخریب تپه باستانی که تکه های سفالی و دیوار آهک و ساروج آن همچنان مشخص و هویدا ست شدند و البته سازمان محیط زیست پلور نیز به کمک دوستداران طبیعت شتافت و چند روزی جلوی تخریب پروژه را گرفت ولی از آنجایی که افراد فوق با منابع طبیعی آمل و افرادی در استان وصل می باشند مجددا اقدام به تخریب نمودند.