زیست بوم
دشتهای سبز مازندران بلعیده می شود - ردپای بسازبفروشها و سیاسیون در دل ییلاقات
- زيست بوم
- نمایش از چهارشنبه, 12 شهریور 1393 13:18
- بازدید: 3078
خبرگزاری مهر: دیوارهای بتنی، قطع و تخریب باغ و مزرعه و سرانجام رویش ویلا واقعیت تلخی است که دشتهای سرسبز و حاصلخیز مازندران را یکی پس از دیگری می بلعند.
JuzsportsShops , Achète, vends ou échange les vêtements, chaussures et accessoires que tu ne portes plus ! | efootwear.eu • Shoes for: men, women and kids • Hanbags and accessories , Giftofvision
به گزارش خبرنگار مهر، در گوشه و کنار مازندران حتی در ییلاقات کوهستانی و صعب العبور اما خوش آب و هوای مازندران می توان ردپای بساز و بفروش ها را بدون چشمان مسلح هم مشاهده کرد و افسوس که دستگاه های ذیربط دیرتر از ویلاسازان و در مراحل پایانی متوجه تغییر غیرمجاز کاربری می شوند و در برخی موارد نیز اقدام به قلع و قمع بنا می کنند.
قلع و قمع ویلاها، نوشدارویی پس از مرگ سهراب
رویه ساخت و ساز ویلا در مزارع و بعد هم تخریب و قلع و قمع، نوشدارویی پس از مرگ سهراب برای کشاورزی مازندران به شمار می رود چرا که آن زمین حاصلخیز دیگر به ندرت به چرخه تولید و زراعت باز می گردد.
به تاکید کارشناسان، دست داشتن افراد صاحب نفوذ، دانه درشت و بعضا سیاسی در تغییر غیرمجاز کاربری اراضی از مهمترین چالشهایی است که مزارع بکر و حاصلخیز استان را تهدید می کند و در دورترین مناطق مازندران می توان رویش قارچ گونه ویلاهایی را به نظاره نشست که مالک امروز آن یا وکیل دیروز خانه ملت است و یا صاحب منصبان پرنفوذ امروز.
کلاف سردرگم تغییر کاربری مزارع/ ویلاهای دانه درشت ها در دل ییلاقات
آسیب شناسی وضعیت ساخت و ساز و تغییر کاربری غیرمجاز اراضی در استانهای شمالی از جمله مازندران همانند کلاف سردرگمی است که راه به جایی نخواهد برد و اگرچه همه مسئولان از خرد و کلان، شعار منع تغییر کاربری سر می دهند اما ساخت و ساز شبانه همچنان مزارع مازندران را می بلعد.
بررسیهای میدانی نشان می دهد که در دل ییلاقات بکر و کوهستانی، لاریجان، کجور، مناطق شرقی و مرکزی استان ویلاهایی بدخیم سبز شده اند و حصارهای بتنی، دیوار حائلی بین آن و مناطق روستایی ایجاد کرده است که اگر نام مالک آن پرسیده شود، بومی ها می گویند متعلق به فلان شخص سیاسی است.
به راستی آیا مقابله با تغییر کاربری اراضی و حفظ مزارع سبز و حاصلخیز، تامین امنیت غذایی با رویه کنونی راه به جایی خواهد برد و آیا آیندگان از زراعت و کشاورزی جز خاطره، چیز دیگری به یادخواهند داشت.
چرخه عقیم مقابله با تغییرغیرمجاز کاربری/ گسترش بی رویه تبدیل کاربری
به تاکید صاحبنظران، چرخه مقابله با تغییر غیرمجاز کاربری اراضی به دلیل ضعف در اجرای قوانین، نبود متولی مشخص و کمبود امکانات عقیم و ناکارآمد مانده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز، گسترش تغییر غیرمجاز کاربری اراضی را بی رویه می داند و معتقد است:متاسفانه تغییر کاربری اراضی کشاورزی، رویه ناپسندی است که در استان شدت گرفته و بسیاری از اراضی کشاورزی از حیض انتفاع کشاورزی خارج شده است.
دلاور حیدرپور در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه، اراضی مازندران درجه یک و حاصلخیز است، می گوید: ایجاد خاکهای حاصلخیزی نظیر آن غیرممکن بوده، از اینرو، حفظ آن ضرورت دارد.
وی با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر حفظ اراضی و اظهار نگرانی از تغییر از کاربری اراضی گفت: در راستای اقتصاد مقاومتی باید اراضی کشاورزی را حفظ و غذای مورد نیاز را از داخل کشور تامین کنیم تا محتاج دیگر کشورها نباشیم.
حیدرپور گفت: تراز تجاری در بخش کشاورزی باید مثبت باشد و به همین منظور حفظ اراضی کشاورزی و تولید غذا در داخل کشور اهمیت زیادی دارد.
رئیس جهاد کشاورزی مازندران گفت: از اوایل امسال، به طور جدی در دستور شورای حفظ حقوق و بیت المال، حفظ اراضی استان قرار گرفت و به این منظور ستادی نیز در استان شکل گرفته است.
وی بیان داشت: در این ستاد، دستگاههای ذیربط حضور دارند و شعبه های خاصی نیز در دادگاهها شکل گرفته است و با تغییر غیرمجازکاربری برخورد می شود.
مراکز جهاد دهستانها گام اول مقابله با تغییر کاربری است
حیدرپور یادآور شد: مراکز اولیه برخورد با تغییر کاربری کشاورزی، مراکز جهاد کشاورزی در دهستانهاست که متاسفانه در سالهای گذشته توجه چندانی به آن نشده است و اکنون مجوزهایی به عنوان ناظران گندم و برنج اخذ شده و 300 نفر در این راستا به کارگیری می شوند.
وی عنوان کرد: این افراد در مراکز خدمات فعال می شوند و علاوه بر این گشت های حفظ کاربری اراضی راه اندازی شد و با کمک آنها امیدواریم بتوانیم از تغییر کاربری در نقطه اولیه جلوگیری کنیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران یادآور شد: هرگونه تقاضای تغییر کاربری باید در کمیسیون مربوطه بررسی شود و اگر ضرورت را تشخیص دهند، مجوز داده می شود.
وی به کشاورزان توصیه کرد تا اقدام به تغییر کاربری اراضی نکنند زیرا عزم و اراده استانی است که از تغییر کاربری جلوگیری شود.
وی عنوان کرد: طبق ماده 8 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغی، ارائه هرگونه خدمات برق، گاز و تلفن و آب به واحدهای غیرمجازممنوع است و بخشنامه ای توسط استاندار به همه دستگاهها داده شده تا از ارائه خدمات جلوگیری شود.
کشاورزان فریب سودجویان و زمینخواران را نخورند
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران از کشاورزان خواست تا فریب قیمت های بالای زمینخواران و دلالان را نخورند، زیرا زمین، دام و اراضی هویت کشاورز است و باید حفظ شود.
وی تصریح کرد: وظیفه ما این است که با کمک به کشاورز و بهره گیری از روشهای جدید، ارتقای عملکرد و کاهش هزینه تولید را داشته باشیم و درآمد کشاورزی، آنان را اقناع و از تغییر کاربری غیرمجاز اجتناب کنند.
حیدرپور گفت: ما نیز راضی نیستیم تا سرمایه هر کسی که آجر روی آجر می گذارد را تخریب کنیم ولی طبق قانون موظف به برخورد با تغییر کاربری غیرقانونی هستیم.
با این حال، مقابله ساخت و ساز غیرمجاز در مناطق مختلف مازندران انجام می شوند و در راستای حفظ و صیانت از کاربری زمین های کشاورزی، اجرای احکام قلع و قمع چهار دستگاه ساختمان غیر مجاز در زمین های کشاورزی و باغی شهرستان تنکابن انجام شد.
تخریب و اجرای حکم قلع و قمع در مزارع تنکابن
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تنکابن از اجرای احکام قلع و قمع و تخریب چهار دستگاه ساختمان غیر مجاز در زمین های کشاورزی این شهرستان خبر داد.
نریمان اوجانی اظهار داشت: در راستای حفظ و صیانت از کاربری زمین های کشاورزی، با حضور نمایندگان دستگاه قضایی، جهاد کشاورزی، بخشداری و نیروی انتظامی شهرستان تنکابن احکام مربوط به قلع و قمع و تخریب چهار دستگاه ساختمان غیر مجاز در زمین های کشاورزی و باغی در روستای همشبور بخش خرم آباد تنکابن به مرحله اجرا در آمد.
وی با بیان اینکه ساخت و سازهای غیر مجاز فوق در مساحت دو هزار و 500 متر مربع از زمین های کشاورزی این شهرستان قلع و قمع و تخریب گردید از کشاورزان و بهره برداران خواست در راستای حفظ کاربری زمین های کشاورزی و باغی با دستگاه های اجرایی به خصوص جهاد کشاورزی همکاری نمایند.
همچنین به منظور حفظ و صیانت از عرصه های کشاورزی و پایداری تولید محصولات کشاورزی، اجرای چهار فقره احکام قلع و قمع ساخت و ساز غیر مجاز در زمین های کشاورزی شهرستان جویبار نیز صورت گرفت.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان جویبار از اجرای چهار فقره احکام قلع و قمع و تخریب ساخت و ساز غیر مجاز در زمین های کشاورزی این شهرستان خبر داد.
سلیمان حاتم نژاد افزود: به منظور حفظ و صیانت از عرصه های کشاورزی و پایداری تولید محصولات کشاورزی، با حضور نمایندگان دستگاه های قضایی، نیروی انتظامی و مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان جویبار احکام تخریب و قلع و قمع چهار فقره ساخت و ساز غیر مجاز در زمین های کشاورزی و باغی این شهرستان به مرحله اجرا در آمد.
وی در پایان از کلیه کسانی که قصد تغییر کاربری زمین های کشاورزی خود را دارند درخواست نمود قبل از هرگونه اقدامی نسبت به اخذ مشاوره و مجوزهای لازم به این مدیریت و مراکز جهاد کشاورزی مراجعه نمایند.
به گزارش مهر، کارشناسان از تغییر کاربری اراضی به عنوان پدیده بدخیم و زگیل مزارع کشاورزی یاد و تاکید می کنند برای مقابله با این روند باید از همان شروع کار، برخورد جدی صورت گیرد.
مازندران با داشتن دشتهای سبز و حاصلخیز تولیدکننده بخش عمده ای مواد غذایی کشور است که حفظ مزارع آن در تامین امنیت غذایی تاثیر بسزایی دارد و مسئولان با اتخاذ شیوه های هدفمند باید چاره ای اساسی برای حفظ مزارع اتخاذ کنند چرا که همیشه زود، دیر می شود.
.........................................
گزارش: علیرضا نوری کجوریان