یادمان
معدن سنگ، زیر پای قلعه امام مریوان را خالی کرد!
- يادمان
- زیر مجموعه: ديدهبان یادگارهای فرهنگی و طبيعی ایران
- یکشنبه, 07 آبان 1391 08:17
- آخرین به روز رسانی در یکشنبه, 07 آبان 1391 08:17
- نمایش از یکشنبه, 07 آبان 1391 08:17
- بازدید: 4289
پیشروی فعالیتهای معدن سنگ، در حریم قلعه امام مریوان مقدمات تخریب بقایای تاریخی آن را فراهم کرد. این درحالی است که بخش عمدهای از قبور تاریخی قلعه در طول زمان ویران شده است. قلعه امام از جمله بناهای ثبت شده میراثفرهنگی و مورد احترام مردم مریوان به شمار میرود.
SneakersbeShops® , Shop Online For Luxury, High-End Fashion, Expensive & Authentic Designer Brands | nike shox turmoil 2 youth soccer formations , Sb-roscoffShops , Concept Lab // Air Jordan 12 "Court Purple"
خبرگزاری میراثفرهنگی ـ گروه میراثفرهنگی ـ بیش از 10 سال است معدن سنگ زیر پای قلعه امام مشغول فعالیت است. فعالیتها تا جایی پیش رفته که احتمال ریزش و تخریب کامل بقایای قلعه امام نزدیک است. این درحالی است که نزدیک معدن سنگ و زیر قسمت شاهنشین قلعه، دانشگاه آزاد مریوان واقع شده که باستانشناسان و کارشناسان میراثفرهنگی ساخت و سازهای دانشگاه را بسیار نگران کننده توصیف میکنند.
بهگزارش CHN، قلعه مریوان که روی کوه امام قرار دارد، در استان کردستان، جنوب شهرستان مریوان واقع شده است. بر اساس برخی از مستندات تاریخی این قلعه بهمدت 3 قرن یکی از مکانهای حکومتی امیران بابان و اردلان بوده است. نام کوه امام از نام «شیخ احمد بن انبار نعیمی الحسنی» گرفته شده که در سده 8ه. از طرف امیر حمزه بابان به عنوان پیش نماز و امام جماعت مسجد سرخ منسوب شده که همزمان با ساخت قلعه از طرف امیر حمزه بابان فرمان ساخت مسجد هم داده شده بود.
یکی از باستانشناسان شهرستان مریوان با اعلام این خبر به CHN میگوید: «بیش از 10 سال است که معدن سنگ زیر قسمت شاهنشین قلعه دوم مشغول به فعالیت است بهطوری که پیشروی فعالیتهایش به حریم قلعه کاملا محسوس است.»
این باستانشناس که ادامه میدهد: «بهدلیل نبود اطلاع رسانی و رسیدگی متولیان میراثفرهنگی بسیای از قبور قهرمانانان قلعه در اثر گذر زمان تخریب و بخشی از آنها شکستهاند.»
این درحالیاست که سید عبدالصمد تواری در کتاب «نورالانوار» می نویسد: «امیر حمزه بابان جنگی را بر پا کرد و در آن شهر های دیار بکر و حلب فتح کرده و ترکان و اعراب با نیروی بسیاربه مقابله با او برخواستند ولی بینتیجه بود که در نتیجه به فکر مکر و حیله ای افتادند و حمدون بگ سر لشکر سپاه بابان را با پول و پاره ای خریده و سرانجام خود و سپاهش را تسلیم میکند امیر حمزه که تنها می ماند به ناچار میدان کارزار را ترک کرده و با عده ای از یارانش که به او وفادار مانده بودند فرار را بر قرار ترجیح می دهند و در ناحیه مریوان بر روی کوه سه قله که امروزه به امام مشهور است سکنی گزیدند بعد از استقرار در قله ی امام به جمع آوری نیرو و ترمیم سپاه خود پرداخت وهمچنین بر روی این کوه قلعه و دژهای محکمی را به وجود آورد که در میان قلعه ها مسجدی ساخت که شیخ احمد انباری نعیمی را به عنوان امام و پیش نماز آن تعیین کرد.»
هرچند که قلعه مریوان بار دیگر در زمان سهراب بگ اردلان رونق میگیرد و به عنوان مرکز حکومتی مورد استفاده قرار می گیرد. آیت الله مردوخی در کتاب «میژوی کوردستان» در این باره می نویسد: «سهراب بگ پسر مامون بگ اول در سال 945ه. ناحیه تحت فرمانروایی مامون بگ دوم که برادرزاده ی خود او بوده را به تصرف در میآورد و در ناحیه مریوان روی کوه بلند قلعهای محکم را برای روزهای جنگ و ناامنی ساخت (مردوخی:145:1375) که امروزه آثار قلعه روی کوه پیداست.»
کوه امام که جنلگی متراکم آن را در بر گرفته 3 قله بلند دارد به همین دلیل سید عبدالصمد تواری از آن به عنوان سه قله یاد میکند. در قله اول گورستانی رو باز، سنگ و چوب دیوارهای مسجد سرخ، درختی کهن که در جلو مسجد سرخ دیده میشود مکانی برای استراحت و گرد هم آمدن مردم روستا در زمان غروب بوده، آثار ویرانههای خانهها که دست زمانه و جبر ظالمان آن را ویران کرده هنوز دیده میشود. همانطور که گفته شد مسجد سرخ از طرف امیر حمزه بابان در سده 8ه بنا شده دیوار بیرونی مسجد به وسیلهای آجرهای چهارگوش پخته شده قرمز ساخته که این باعث شده که به مسجد سرخ مشهور شود این مسجد حجرههایش بعدها رونق یافت و به عنوان یکی از دارالعلمهای کردستان خود را مطرح کرد و دانشمندان بسیاری را در آن پرورش دادهاست.
قلعه دوم به نام قلعه شاهنشین شناخته شده تا چند سال پیش اطراف قلعه، خرابه و دیوارهایی با آجر قرمز در آن دوران ساخته شده که امروز نیز این خرابهها هر چند اندک در میان درختان دیده میشود.
در بلند ترین قسمت قلعه دوم تخته سنگ بزرگی تراشیده شده و تراس بزرگ و زیبایی از آن تراشیدهاند که منظره زیبایی از دشت مریوان و دریاچه زریبار از آن نمایان است. پهنای ایوان 18 تا 20 متر است رو کار این ایوان از ملاطی که از آهک و گچ و ماسه درست شده که ساروج گفته میشود و ساروج کاری شده، سختی و سفتی ملاط ساروج باسیمان و بتن برابری میکند.
درست در قسمت پایین شاهنشین مکانی دیده میشود که مردم دور و بر به آن آب انبار میگویند. این آب انبار که منبعی بوده برای مهار و ذخیره آب، آب مورد نیاز مردم قلعه را تامین میکرده است. قسمتی از آب انبار که پس از سالیان دراز هنوز پا برجا و باقی است در دل کوه کنده و تراشیده شده است و قسمتهای دیگر این آب انبار مثال سقف (بام) و قسمتی از دیوار شمالی و شرقی آن ویران شده است.
قلعه سوم که بلند ترین قلعه شناخته میشود مشهور به قلعه زندان است، کارشناسان معتقدند این قله بهدلیل مرتفع و دور از دسترس بودن به عنوان زندان استفاده میشده تا هیچ زندانی نتواند از آنجافرار کند. بلندی قلعه زندان بهگونهای است که همه کوه امام زیر پای آن قرار دارد و امکان دارد که مکانی مهم برای نگهبانی از قلعه باشد.
درحالحاضر با توجه به اتفاقالی که در قلعه امام رخ داده مردم مریوان و روستاهای اطراف هر ساله در جلو مسجد سرخ و گورستان قلعه ویران میشوند و به یاد قهرمانها و شکوه و جلال آنها به شادمانی میپردازند.
با این حال هنوز هیچ تلاشی برای حفظ این قلعه صورت نگرفته حتی دیوارهای قلعه از بیخ کنده شده و تنها آثاری که از قلعه امام و قلههای سه گانه آن بهجا مانده خاطرات شفاهی مردم است.